02 Ocak 2015 Cuma
– NİLGÜN ATAR- turizmhaberleri.com
KONGRE DOSYASI-9
Medikal Turizm Derneği tarafından düzenlenen Uluslararası 3. Yaş Baharı Turizmi ve Dinamikleri Kongresi; farklı ülkelerin uyguladıkları yaşlı bakım sistemleri, yaşadıkları sorunlar ve gelecek öngörülerini ortaya koyması açısından önemliydi.
Belçika, İsveç, İsviçre, Almanya, İngiltere’den katılan konuklar kendi ülkelerindeki uygulamaları paylaştılar. Tüm konuşmacıların ortak noktası evde bakımın yaşlılar için en iyisi olduğu idi. Teknolojinin ise yaşlıların bakımında hayati önemde bir anahtar olduğu görüşü çok net ortaya kondu. Konuşmacıların verdiği bilgilerden Yerel yönetimlerin ve stk’ların yaşlı bakımından önemli roller ve sorumluluklar üstlendiği sonucunu Türkiye adına dikkate alınması gereken bir not olarak aktarıyorum. Ve bu kongre verileri Türkiye’nin çok çalışması gereken dersi bence..
YAŞLI ALMANYA’YA KİM BAKACAK..
Caretech Genel Müdürü Dietmar Gottschalk’ın aktardığı Almanya’nın yaşlılık verileri Türkiye’nin işgücü fırsatına çevireceği nitelikte… Almanya’da ortalama yaş kadında 83, erkekte ise 78. Dünyada en yaşlı nüfusa sahip 82 milyon nüfuslu Almanya’da yaş ortalaması 45, Türkiye’de ise 35. Gottschalk’da diğer yabancı konuşmacılarla aynı fikirde: ” Tüm yaşlı insanları bakım evlerine taşımak çözüm değil. Yaşlılara evde bakmak en uygun çözüm. Maliyet açısından bu önemli. ”
YAŞLI BAKIMINDA SORUNLAR BÜYÜYOR…
CARE HOMES hakkında bilgi veren Gottschalk; ” her 100 hastaya 1 hemşire gece nöbetlerine kalabilmekte. Devlet sağlık sigorta şirketleri baskı oluşturmakta. Yaşam kalitesi düşük. Tıbbı olarak uyutulmaktalar. Uzun süreli aylık 9960 avro. Almanya’da 12 bin bakımevi var, 1 milyon civarı kişiye bakılıyor. Bakımevleri yerel, belediye, özel sektör tarafından destekleniyor. Almanya 5-10 yıl içinde sağlık harcamaları değişecek, Anayasal bakım sigortası bütün maliyetleri karşılayamamaktadır. ” bilgilerini paylaşıyor.
EVDE BAKIM BEKLENTİLERİ NELER..
Neden evde bakım?.. Sorunun cevabı da şu: ” Eski bir ağacı tekrar köklendiremezsiniz. ” 82 milyon nüfusta 2.1 milyon yaşlının bakıma ihtiyacı var. Gönüllü sağlık kurumları da devrede. En yüksek bakım ücreti ise 6.982 Avro. Almanya’da evde bakım için beklentiler ne yönde? Yaşlı bakan ve çalışan kişiler maaşlarına ödenek, 6 ay işlerine gitmeme, 24 aylık dönemde part time iş, faizsiz kredi almak istiyor. Yaşlıların isteklerine göre düzenlenmiş yaşam alanları önemli
Türkiye Tele Care’i gündemine almalı
Tele care’in yaşlı bakımındaki önemine değinen Gottschalk, Almanya 600 bin bakım telefonunun aktive edildiğini bu rakamın İsveç’te 250 bin olduğunu aktarıyor. Gottschalk, Türkiye’de bakım telefonu işletmesinin gündeme gelmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
ALMANYA’NIN ÇÖZÜMÜ TÜRKİYE OLABİLİR…AMA NASIL
Şimdi Almanya ve Yaşlı Bakımı konusundaki bilgilerimizi tazeleyelim: Almanya’da yaşlı insan sayısı 3 milyona yakın ve yaşlı bakımında alarm zilleri çoktandır çalıyor. Gottschalk’da bunu doğruladı. Yaşlılara bakım personeli yetiştiremeyen Almanya, aynı sorunları yaşayan AB ülkeleri dışındaki ülkeleri bu konuda çözüm olarak görse de bu arayışta bir ilerleme kaydedilemediğini biliyoruz. Oysa Türkiye’den Almanya’ya uzun yıllara dayalı bir iş göçü köprüsü zaten var. Dolayısıyla Türkiye çözümün 1. ortağı konumunda.. Peki bunun için neler yapılıyor?.
2013 yılında Almanya’da Deutsch Elite Akademisi bünyesinde Avrupa Enstitüsü Kalıcı Yaşlı Bakım ve Yaşam Konsepti kurulduğu ve burada Yaşlı Bakım Teknikerlerine verilecek ek derslerle Türkiye’den 1ooo kişilik yaşlı bakım teknikerinin Almanya’da istihdam edileceği yönünde bilgilendirilmiştik. Almanya’da oturma ve çalışma izni Mavi Kart ile sağlanacağı açıklanmıştı. Bu projenin yaşlı bakımında Almanya ve Türkiye işbirliği için önemli bir başlangıç olabilir diye düşünüyorum.
BRÜKSEL’DE MÜSLÜMANLAR İÇİN YAŞLI BAKIM EVİ PROJESİ
Kongrenin diğer önemli başlığı Brüksel örneği ile manevi rehberliğin gündeme getirilmesi oldu. Brüksel Avrupa Üniversitesi Rektörü Doç. Dr. Mustafa Dönmez göçün 50.nci yılında Belçika’da islami yaşam profilini ele alarak 11 milyon 200 binlik nüfusta yer alan 1 milyon göçmenin 30 bin civarının İslam göçmen olduğunu söyledi. Belçika’da 400 cami, din dersi veren 1000 öğretmen bulunuyormuş.
Manevi bakım rehberliğinin bir sağlık hizmeti olarak Belçika’da 30 kişilik kadro ile 2005 yılında başladığını belirten Doç.Dr. Dönmez; gönüllülerin de katıldığı çalışmalar kapsamında hastane, hapishane, bakım evlerine gidildiğini anlattı. Belçikalı politikacıların ise manevi rehberlerin faydalı olamadıklarından yakındıklarını ifade eden Dönmez, bazılarının kendi eğitim kurumlarında master planla mezun olan kişiler istediğini belirtti.
Avrupa’da inanca dayalı egemenlik kaygıları taşındığına dikkat çeken Doç.Dr. Dönmez; yabancıların ilk baktıkları ve sordukları yerin ibadethaneler olduğunu vurgularken manevi rehberliğin üniversitelerde ders müfredatına alınmasını önerdi. Müslümanlara yönelik bakım evleri ihtiyacına dikkat çeken Dönmez; ” Onların inanç ve kültürlerine uygun bakımevleri için girişimler var. Brüksel’de Müslümanlara yönelik yaşlı bakım evi projesi hayata geçiyor. Bu anlamda Brüksel Avrupa Üniversitesi, eğitim kurumları, stklar ile işbirliği yapmak istiyor. ” ifadelerine yer verdi.
DEVAM EDECEK
Kaynak: turizmhaberleri.com