18 Aralık 2014 Perşembe
– HİKMET TOSUN
Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü
Sinop Alan Yönetimi Danışma Kurulu Başkanı
KARADENİZ TURİZM HAVZASINDA GELECEK TURİZM, TURİZMİN GELECEĞİ SİNOP
Sinop turizmi, kamu desteğiyle önemli sorunlarını geride bırakarak Karadeniz turizminin cazibe merkezi oluşturacak konuma gelmiştir. Özellikle yol standartlarının yükselmesi ile Sinop her yöne 1 saat uzaklıkta, İstanbul’a bir saat, Samsun’a 1 saat mesafededir. Havaalanı ve cruise limanı ile turizmde entelektüel boyut kazanmış olup özellikle zengin turistler bu yolla Sinop’u tercih etmektedirler. İstanbul, Ankara, Samsun gibi metropol illerin sahili konumundayız. Karadeniz’in tek tatil beldesi olan yaklaşık 5000 yatak kapasitesi ile günübirlik de olsa 1 milyon insan ağırlıyor bu yoğunlukla Karadeniz’de lider konumunda. Otellerdeki yetersizlik ev pansiyonculuğu, çadır turizmi ve karavan turizmi ile kapatılmaya çalışılıyor.
Sinop, öz kaynakları zengin olan bir şehir değil. Butik bir şehiriz, kentin her noktası yürüme mesafesinde ve trafik lambası olmayan tek şehir konumundayız. Sinoplular trafik lambasını nimet değil, külfet olarak görüyor. Sahilleri oldukça temiz 175 km’lik sahil bandına sahibiz. Bunun 100 kilometresinde rahatça denize girilebiliyor. Az tuzlu suyu ve ılıman Akdeniz iklimi ile turizmde önemli bir potansiyel Sinop. Liman kenti olması, 1950’lerden beri batılılarla 50 yıl birlikte yaşaması ve cezaevini düşünce suçlularının oluşturduğu özgürlükçü yapı ve kültürel etkileşim kentte demokratik bir yapı oluşturmuş ve batıya entegre olmuştur. Tarihi Cezaevi özgürlüğün kapısı; içeri açılır özgürlüğün gider, dışarı açılır özgürlüğün gelir.
Sinop kapılarında kilit olmayan, hırsızlığın olmadığı bir kenttir. TÜİK verilerine göre Türkiye’nin en mutlu kenti seçilmesi yukarıda sunduğum faktörlerin önemli bir sonucudur. Sinop özellikle Boyabat Kültür Varlıklarının zenginliği ve sivil mimarlık örnekleri ile Safranbolu ve Kastamonu’dan daha önde, Gerze ve Ayancık’ın da doğal güzellikleri ve şelaleleri ile Sinop kendi içerisinde bir turizm havzası oluşturuyor.
Sinop, nüfus idaresine kayıtlı bir milyon üç yüz binlik nüfusa sahip. Köy kentte yaşayan nüfus yoğunluğu iki yüz bin civarında yani bir milyonun üzerinde insanı metropol illere veya yurt dışına göçmüş. Sinop’ta varoş kültürü yok, sanayi ile gelen bir göç yok, sınıf farkı yok. Bu nedenle güvenli ve olaysız bir kenttir. Bu yönü ile turizmde önemli bir potansiyel. Nüfusun azlığı ve sakinliği ile özellikle metropol şehirlerdeki stres, hava kirliliği, çalışma hayatının yoğunluğu ve yorgunluğundan huzuru arayanların sığınak limanı Sinop. Boyabat Kalesi’nde yaptığımız restorasyon, çevre düzenleme ve tünelli çıkış yolları ile sivil mimari örneklerine yaptığımız katkılarla, Ayancık İnaltı Mağarası’nın ışıklandırılması, yürüyüş parkurları, çevre düzenlemesi ve sosyal tesisleriyle Sinop turizmine önemli bir en kazandırmış bulunmaktayız.
Sinop kalkınma stratejisini turizm ve eğitime bağlamış bir şehir. Özellikle halk da buna inanıyor. Geleceğini biriktirmeye çalışan ve yaşayanlarının buna karar verdiği konumdayız. Özellikle Sinop, Valimiz Sayın Köşger ile bir kalkınma sıçrayışı içerisinde. Benim gözlemlediğim kadarıyla Sayın Valimiz ilin verilerini ve kalkınma kotlarını Kalkınma Çalıştay’ı ile ortaya koymuş ve eylem planları ile harekete geçirmiştir. Kurumlara planlı çalışmanın, takvimli çalışmanın amaca ulaşmadaki önemini göstermiştir. Her kurum bir sıçrayış ve bir sinerji ortaya koymaya çalışıyor. Sinop çok kısa zamanda meyvelerini görecek.
Sinop dört önemli kültür eksenli proje ile kültürel dönüşümünü gerçekleştirmek istiyor.
1. Balatlar Yapı topluluğu Kazısı: Çıkan bulgular hem kent tarihinin aydınlatılmasına hem de Sinop turizmine özellikle cruise turizmine alt yapı oluşturuyor. Birkaç yıl sonra bölgenin tanımlanması ve ören yeri ilan edilmesi ile Sinop çok zengin (petrol kuyusu değerinde) bir potansiyel elde edecek.
2. Ortak Kültürel Miras: Sinop Modeli Projesi: Sinop Tarihi Cezaevi’nin Kültür Kompleksine dönüştürülmesi için 9,2 milyon €luk dış kaynak AB Projeleri ile kent kimliğini ve aidiyetini ortaya koyacak bir model proje ile AB modeli oluşturulmaya çalışılıyor. 5226 sayılı kanununla kurulan Alan Yönetimi ve Alan Yönetim Planları ile kentin planlaması, Koruma Amaçlı ve Kültür Turizm Master Planları, Marinası, Tarihi Cezaevi ve yakın çevresinin kültür ekonomisine kazandırılması Sinop turizminin geleceğine önemli katkı yapacaktır. Bu gün 500 bin ziyaretçisi ile Türkiye’nin ilk onu arasına giren Sinop Cezaevi’nin bir milyon ziyaretçiye çıkabileceğini düşünüyorum. Kale içinde oluşan Alan Yönetimi ve Yönetim Planlarının oluşturulması ve Türkiye’ye bir model olmasında mahalli idareler mutfağını bilen Sayın Valimizi bizim için önemli bir avantaj, bir şans sayıyorum.
3. Sinop Kale Koruma Alanlarının Temizlenmesi: Kalelerin restorasyonu ve kültür koridorları ile diğer kültürel miras alanlarına bağlanması ve Sinop için bir kültür miras ağı oluşturması, tarihi dokunun ortaya çıkartılması özellikle Sinop’u kültür turizminde bir cazibe merkezi konuma getirir.
4. Kültür Merkezi Projesi: Kültür Merkezi olmayan Türkiye’nin birkaç ilinden birisiyiz. Bakanlığımızın desteğiyle Kültür Merkezimizin yapımına başlanmıştır.
Sonuç olarak şunu söyleyebilirim:
Sinop mevcut konumuyla Karadeniz’in öne çıkan tatil beldesi ve yukarıda sıraladığım projeler 5 yıl içerisinde tamamlandığında ise önemli bir cazibe merkezi konumuna gelecektir. 2020 turizminde Sinop’un limanına yılda en az 100 cruise gemisi demirlemiş, 4-5 yıldızlı otelleri ile yılda bir milyon turistin konakladığı, Kongre Turizmi ve diğer alternatif turizm çeşitleri ile Karadeniz’in turizm merkezi, Karadeniz’in Antalya’sı olmamasına hiç bir neden yoktur.
Karadeniz’in geleceği turizm, turizmin geleceği Karadeniz’in en şanslı konumda ve en karlı ili Sinop.
Kaynak: turizmhaberleri.com