25 Kasım 2014 Salı
– NİLGÜN ATAR- turizmhaberleri.com
TURİZM AYNASI YAZI DİZİSİ
KONUK: MEHMET TANIR-
Burdur Kültür ve Turizm Müdürü
Burdur Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır ile tanışmamız 2007 yıllarına kadar uzanır.. 4 kişilik bir inceleme gezisi kapsamında uğramıştık Müdürlük binasına.. Mehmet bey ve arkadaşları Burdur’un tanıtımı üzerine toplantı yapıyorlardı. turizmhaberleri.com ‘dan geldiğimizi söyleyince çok mutlu oldular. Uzun uzun sohbet ettik. Basın ve müdürlük olarak neler yapabileceğimizi planladık. 2007’de başlattığımız tanıtım destekli işbirliği kesintisiz bugünlere kadar geldi. Burdur’un kültür ve turizmdeki gelişimini birebir yakından izledik. Mehmet bey düzenli olarak köşe yazıları ve haberleriyle bilgi akışı sağladı bizlere… Hepsini özel sunumlarla yayınladık. Destinasyon Destek Projemizin ilk halkasıdır Burdur. Bu proje Turizm basınında örnek ve öncü bir modeldir. Sonuç odaklıdır.
DÜNDEN BUGÜNE BURDUR
Turizm Aynası’nın konuğu bu kez Burdur Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır.. Kendisine hem Burdur’un turizm gelişimini hem de gelecek planlarını sorduk. Ayrıca Mehmet Tanır’ı bilinmeyen yönleriyle tanımaya çalışacağız. İşte Turizm Aynamızdan yansıyanlar:
Göreve geldiğiniz ilk günlerde nasıl bir tablo ile karşılaştınız Burdur’da?. Kültür ve turizmin gelişimi için neler yapmayı planladınız?
Göreve başladığımızda evrakların yazılmadığı, iş kapasitesi düşük, kurumsallaşmamış bir müdürlükle karşılaştık. Kurum olarak tanınmayan, hiçbir imajı olmayan bir müdürlük devraldık. Önce tüm ilçelerden aldığım bilgilerle SWOT ANALİZİ yaptım. Burdur’un güçlü ve zayıf yönleri, tehditler ve fırsatları belirledik. 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığımız koordinesinde ” Turizm Çalıştayı ” gerçekleştirdik. 2010 yılında değerlendirmesini yaptık. Bu çalıştayda turizmde iki alan belirgin olarak öne çıktı. ” Alt yapı ve tanıtım eksikliği. ” Dolayısıyla çalışmalarımızı bu iki konu üzerine yoğunlaştırdık.
Burdur’da yapmayı başardığınız ilkleri sıralar mısınız?.. Görev sürenize neler sığdırdınız?
( Bu sorunun yanıtlarına geçmeden önce 2010 yılında Sagalassos ve Kibyra’da gerçekleştirilen Geçmişten Geleceğe Halk Kültürü ve Turizm Sempozyum’unu hatırlatmak isterim. Dağın zirvesinde bir Antik kent düşünün. Saten örtülü beyaz sandalyeler taşınıyor, ses düzeni kuruluyor, ikramlar ve bölge halkı da sempozyumda.. Köylülerin hayatlarında bir ilk.. Hatta İlk kez Sagalassos’a çıkanlar var. Muhteşem bir ortam.. Turizmhaberleri.com ‘un basın sponsoru ve konuşmacı olduğu unutulmaz bir sempozyumdu)
Burdur’da ilkleri anlatmaya başlayarak sorumuzu yanıtlıyor Mehmet bey. Liste uzun, atladığı pek çok şey olsa da, eklemeye kalksam hepsi bu röportaja sığmaz. İşte bazı ilkler:
Turizm Fuarlarına katılmayan Burdur’u ilk defa ITB Berlin Uluslararası Turizm Borsasında tanıttık. EMITT Fuarına katılarak etkin tanıtım yaptık. Burdur’un kültürel ve turizm değerleriyle yerel ve ulusal basında yer almasını sağladık.
Burdur’u Yıldız Sarayında İstanbullulara tanıttık.
Büyükelçilerin ilimizi ziyaretini sağlayarak turistlerin ilimize çekilmesinde önemli temeller attık.
Ankara’da Burdur Tanıtım Günlerinin düzenlenmesinde aktif rol oynadık.
”Burdur360.com ” hazırlayarak dünyanın her yerindeki insanlara sanal gezinti yapma fırsatı sunduk.
”Eski Eser Müze ve İnsan İlişkileri” konulu karikatür yarışmasını Uluslararası boyuta taşıyarak etkin tanıtım yaptık.
Sagalassos ziyaretçi karşılama merkezini yaptırarak açılışa hazır hale getirdik.
İlk defa Anadolu’da MTA’dan sonra İlimize ilk ”Doğa Tarihi Müzesini” kazandırdık.
Sagalassos ve Kibyra kazılarını başarıyla yürüttük. Tarihi mekanların ilin tanıtımında etkin kullanmasını sağladık. Hacılar Büyük Höyükte ve İncirhan’da ilk kez kazıların başlamasını sağladık. Kremna’da kazılara ön hazırlıklar yaptık. Yüzey araştırmalarının gerçekleşmesini sağladık.
Turizm mekanlarının altyapısını geliştirmek için (yol, park, meydan düzenlemesi olmak üzere Kibyra yolu, Salda Kayak Merkezi yolu vb. gibi) ödenek temin ederek yapılmasını sağladık.
Sivil Toplum kuruluşlarıyla etkin iletişim ve işbirliği sağladık.
Burdur Kültür ve Turizm Derneğini kurduk.
Türkiye’de ilk defa Mehmet Akif Ersoy Sergisi’ni gerçekleştirdik.
”1.Altın Kitap Fuarını” açarak kitap fuarlarına ve kitap okumaya öncülük ettik.
2010 yılında Kültür Turizm Bakanlığı il Müdürleri toplantısında başarılı çalışmalarından dolayı Bakan tarafından açılış konuşmasını yapmaya layık görüldük.
Ankara, İzmir, İstanbul, Antalya ve Bursa’daki Burdurlu hemşerilerimizin kurduğu dernekleri bir araya getirdik,onları destekledik.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü hizmet binası olarak kullanılan Çelikbaşlar evini ”Mehmet Akif Ersoy Kültür Evi” olmasını sağladık.
UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın tespiti ve korunması çalışması yaptık.
Kültür alanında Burdur ve Teke Yöresini içine alan 19 kitabı insanlığa kazandırdık. 3 kitapta ise editörlük yaptık.
İlimizde halkbilimi ve folklor alanında araştırmaların yapılarak kültürümüzün yaşatılmasına önemli katkı verdik.
İlk defa yapılan sempozyumlarla hem kültürün yaşatılması hem de güçlü olan yönümüzü ilin tanıtımında değerlendirdik. Sizin de katıldığınız “Geçmişten Geleceğe Burdur Halk Kültürü ve Turizm Sempozyumu'” bunlardan biridir.
2011 yılında “Sagalassos’ta Büyülü Jazz konserini” düzenledik.
İlk defa Burdur İl Jandarma Komutanlığı ile ”Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Projesi” yaptık. Bu Proje Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından örnek proje olarak kabul edilerek, tüm Türkiye’ye tavsiye edildi. Yine Gaziantep’te düzenlenen Avrupa ülkelerinin katıldığı konferansta sunduk. UNESCO ile Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğinde Gaziantep’te ”Güney-Doğu Avrupa Kültür Varlıklarının Yasadışı Trafiği İle Mücadele” konulu bölgesel eğitim çalıştayı 19-21 Kasım tarihlerinde gerçekleştirildi.
Profesyonel fotoğraf ve afiş çalışmaları yapılmamıştı, onu da gerçekleştirdik. İlk defa Burdur’daki tüm sipsi ustalarını bir araya getirerek toplu resital verdirdik.
Turizm haritası, İl rehberi, Burdur tanıtım broşürleri, maus ped, magnetler, şapka, rüzgarlık, tag vb. gibi tanıtım materyalleri hazırladık.
Yazılı ve görsel basını tanıtımda etkili kullandık. Basında çıkan çarpıcı haberlere bakınca farkedeceksiniz. Başta ”turizmhaberleri.com ” olmak üzere ki siz Burdur’un tanıtılmasına çok katkı verdiniz. Öncelikle sizlere Burdur adına teşekkür ediyorum. Hakkınızı ödeyemeyiz.
Kazı çalışmaları da oldukça yoğundu bu süreçte…
İlimizde Hacılar Büyük Höyük, İncirhan ve Kibyra Antik kentinde kazılar yapılması planlanmış Hacılar Büyük Höyük ve İncirhan’da kazılara başlanmıştır. Kremnada çevre temizliği yapılarak kazıya hazır hale getirilmiştir. Sagalassos ve Kibyra’daki kazılar yoğunlaştırılmıştır. Müzemizdeki eser sayısı 56.000 iken bu sayı 67.000’e çıkarılmıştır.
Otel yatırımları ve turist sayısında nerden nereye gelindi?
Turizm İşletme Belgeli otel sayısı 2 yıldızlı 1 adet ve 60 yataklı iken 2 adet 4 yıldızlı ve 1 adet 3 yıldızlı otel olmak üzere 337 yatak kapasitesine ulaşılmıştır. 100 yataklı 4 yıldız alabilecek yatırım işletme belgeli otelimiz yapılmaktadır.Burdur’un aldığı turist sayısı 2008 yılında yaklaşık 90.000 iken, 2014’te 270.000’e ulaşmıştır.
Peki kurum içi değişim ve gelişmeler ne yönde oldu?
Kurumsal Kapasite arttırılmıştır. 2008 yılında 58 personel varken 2014 ‘te 106 personele ulaşılmıştır. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü merkezi bir binaya taşınmış içi tüm mobilyaları, bilgisayar ve teknik alt yapı sıfırdan yapılmış personelin çalışma ortamı iyileştirilmiştir. Motivasyona katkı vermiştir. 2008 yılında 1992 model bir binek araç varken bugün son model 3 araç hizmet vermektedir.
Önümüzdeki süreçte planlanan çalışmalarınız neler?
Yeni Doğa tarihi Müzesi açılışa hazır hale getirilmiş, arkeoloji müzesi için 25.000 metrekare alan tahsis edilmiş, projesi yatırım programına alınmıştır. Sagalassos ziyaretçi karşılama merkezi inşa edilerek açılışa hazır hale getirilmiştir. 2015 yılında ise”Kibyra Karşılama Merkezi” yatırım programına alınacaktır. Burdur’un yerel dinamiklerini harekete geçirmek için belirlediğimiz 12 projeyi hayata geçirmek amaçlarımız arasındadır.
Bakan Günay döneminde Türkiye genelinde yapılan İl Kültür ve Turizm Müdürleri toplantısında açılış konuşması size verilmişti. Bu benim çok dikkatimi çekti. Neden siz?
Harcanan emeklerin boşa gitmediğine inanıyorum. 7 Ekim 2011 tarihinde İl Müdürleri semineri yapıldı. Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay tüm il müdürleri adına bizim açılış konuşmasını yapmamızı uygun görmüş. Önemli bir görev. O güne kadar sayın bakanımızla bir defa Burdur ziyaretinde görüşmüş başka da bir görüşmemiz olmamıştı. Belki bizlerden daha hatip il müdürleri vardır. Burdur’dan büyük illerde il müdürleri olmasına rağmen bize bu görevin verilmesini arkadaşlarımız Burdur’da yaptığımız önemli çalışmalara bağlamışlardı. Sayın bakan il müdürleri adına sorduğumuz tüm soruları tek tek cevaplamıştı.
Size göre son 6-7 senede Burdur nerden nereye geldi?
Bu süreçte Burdur’da önemli gelişmeler oldu. 2008 yılında turizmden bahsedilmiyordu. Bugün Eğitim Hayvancılık ve doğaltaş mermercilikle birlikte Sektör olarak turizm yerini almıştır. Bu önemli bir başarıdır.
Kültür ve turizm alanında geleceğe dönük planlarınız nedir? 10 yıl sonra nasıl bir Burdur göreceğiz?
Prof. Dr Alemdar Yalçın hoca ve ekibiyle ”Burdur’un Yerel Dinamiklerini Harekete Geçirme Projesi” adında bir projeyi İl Özel idaresi Genel sekreteri İbrahim Şimşek ile çalışıyoruz. Bu ana projenin 12 adet alt projesi hazırlanmaya çalışılıyor. Burdur geleceğini başta doğa, eko-turizm, kırsal turizm, yayla turizmi ve kültür turizmi üzerinde yoğunlaşacak. Turizm gelişme eşiğini aşmış olacağı için konaklama yeme içme yatırımları hızla artacaktır. Yani yatırımcıların ilgisi artacaktır. Deniz, kum, güneşten bıkanlar Antalya’nın hemen yanındaki Burdur’a alternatif turizm için yönelecektir. 10 yıl sonra yoğunlaşmış turizmi ile birçok sorununu çözmüş, geleceği konuşan Burdur olacaktır.
Yerel yönetim, stklar, turizmciler ile birlikte hareket ve işbirliği ortamını nasıl geliştirdiniz?
Toplumsal uzlaşı ve kollektif çalışmaya önem verdik. Sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeler yaptık onların çalışmalarını değerlendirdik. Yeni çalışmaları özendirdik. Siyasal, sosyal ayrımcılık yapmadık. Onların yaptıkları çalışmaları her fuarda sergiledik. Başarılı olanları, emek harcayanları teşekkür belgeleri plaketlerle ödüllendirdik. Parçalayan ötekileştiren değil, birleştiren olduk.
Kariyer planlarınızı bizimle paylaşır mısınız? Bir dönem belediye başkan adaylığı seçimlerine katıldınız. Şimdilerde Yol haritanızda neler görünüyor?
Hayatım boyunca çalışmalarımda ve attığım her adımda sadece bir sonuç odaklı olmadım. En az iki sonuç elde etmeyi hedefledim. Çalışırsınız emek harcarsınız ama bazen sonuç alamazsınız. Kadere ve nasibe de inanan bir insanım. Bir büyük zat diyor ki ”Allah zenginliği kanaatte kılmıştır.” Tabi ben de düşünüyorum. Geçenlerde sevgili hayat arkadaşım Canan hanıma dedim ki, ” Biz çok yüksek makam mı istiyoruz, Hayır. Peki çok büyük kazanç mı? Hayır. ” O zaman gücümüz ve kapasitemiz, bilgi birikimiz yettiği kadar verimli olacağımız alanlarda çalışmanın doğru olacağına inanıyoruz. İnsanlığa hizmet verip onları mutlu ederken bizim de eşimiz çocuklarımızla mutlu olacağımız bir iş hayatının doğru olacağına kanaat getirdik.
Belediye Başkan Adaylığı yarışına girmeniz nasıl oldu?
Belediye başkanlığını düşünmediğim bir sırada önümüze geldi. Türkiye’nin bir çok yerinde hizmet verdik. Doğup büyüdüğümüz Seydikemer’e bir vefa borcu olarak hizmet etmek için kabul ettik. Çok emek harcadık ama nasip değilmiş. Ama hakikaten siyasi tecrübe ve çok değerli dostlar kazandık. Bugün il müdürü olarak halka hizmet anlayışımı bile olumlu yönde etkiledi. Olumsuzlukları yok mu? Elbette var siyasi arenada ciddi bir rakip olarak görenler sizin önünüzü kesmeye, sizi örselemeye, görev yerinizi değiştirmeye ve sizi yöreden uzaklaştırarak pasifize etmeye çalışabiliyorlar. Ama gülünü seven dikenine katlanırmış.
Muğla milletvekilliğinde adınız konuşuluyor, ne diyeceksiniz?
Evet. Uzun zamandır Muğlalı hemşerilerimizle görüşüyorduk. Ramazanda bir iftar programında bir araya gelmelerine vesile olduk. Bugün Muğla’da milletvekilliğine adımız geçiyor. Ama henüz düşünmüyorum. Bakanlığımız üst kademelerinde görev almak tecrübelerimi bu yönde değerlendirmek isterim. Tabi ”dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan da olmak” var. Bazen başarılı olmanız yetmeyebilir.
Nerden nereye geldiniz dersem kısaca nasıl özetlersiniz?
Tabi bu günlere kolay gelmedik. Muğla Seydikemer İlçesinde Kadıköy’de doğdum.O dönem köyden sadece ben okumuşum. Fethiye Lisesi, Uludağ Üniversitesi derken biz de 1 yıl kadar iş edinme sırasında zorluk çektik. Hayat bu fırtına gibi savuruyor. Mali Müşavirlik stajyerliği yaparken eşimin tayini Niğde’ye çıkınca bütün planlarımız alt üst oldu. Sonra askerliğimizi yaptık. Mahalli idarelerde çalıştım. Üniversite öğrencilerinin kaldığı özel bir yurtta yurt müdürlüğü yaptım. Cezaevi Müdürlüğünü kazandık. Ama öğretmen olarak atanmayı seçtim. Ankara’da Kamu Yönetimi Yönetim Bilimlerinde yüksek lisans yaptım. Öğretmenlik sırasında kitapların öğrenciler için yetersiz olduğunu değerlendiriyordum. Allah bize tüm Türkiye’de 11.5 milyon ilköğretim öğrencisinin okuduğu ders kitapların yazıldığı komisyonların başında şube müdürü olarak çalışmayı nasip etti.
Ben çalışmanın yanında insanların duasını almanın da önemli olduğunu düşünüyorum. Anne babamın duaları üzerimizden eksik olmadığı gibi insanlara yaptığımız bir iyiliğe karşılık bize yaptıkları dualar hep önümüzü açmıştır. Elbette bir hedefe ulaşmak için çalışıyoruz. Bu gün 81 il Müdüründen biriyiz, bu herkese nasip olmaz. Kıymetini bilmek gerek.
Görevinizde yaşadığınız zorluklar ya da unutamadığınız bir olay var mı?
Biz görevimiz sırasında Burdur için çok emek harcadık. İlk üç yıl sistemi oturtana kadar akşam saat 8-9’dan önce işyerimden çıkmadım. Burdur bilmez ilk defa burada size açıklıyorum: Mayıs 2012 yılında İstanbul’da Sagalassos konferansı verdik ve başarılı bir tanıtım yaptık. Burdur’a dönerken Afyona doğru Kütahya’yı 50 kilometre geçtikten sonra saat 06 gibi kaza yaptık. Ölüm tehlikesi geçirdik. Kaza sırasında benim ön dudaklarım parçalandı. Dişlerim hasar gördü. Yani biz Burdur için alın teri yanında kanımızı da akıttık.
Son olarak başarınızın sırrını özetler misiniz?
Başarımızda eşimin desteği ve ailemle huzurlu bir yaşamın etkili olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. İnandığımız değerlerimiz bizim güç kaynağımız. Başarımızın sırrı özverili ve planlı çalışmak, halkımıza en hızlı ve en kaliteli hizmet sunmak, valilerimiz, milletvekillerimiz, sivil toplum kuruluşları, odalar, işletmeler, kamu kurum ve kuruluşları, sanatkarlar, Kültür ve Turizm bakanlığımız merkez teşkilatı ve Müdürlüğüm çalışanları ile UYUMLU VE KOORDİNELİ İŞBİRLİĞİ ve NASİP olarak özetleyebilirim. Nilgün hanım size ve turizmhaberleri.com ‘a bize bu fırsatı verdiğiniz için de ayrıca teşekkür ediyorum.
Kaynak: turizmhaberleri.com