ALANYA BASARİLİ KULTUREL MİRAS PROJELERİNİ SERGİLEDİ

20 Kasım 2014 Perşembe

turizmhaberleri.com/haber Merkezi

13-16 Kasım tarihlerinde Antalya Expo Center’da gerçekleştirilen Yapex Restorasyon Fuarı; hem tarihi kentlerin yerel yönetimlerinin projelerini sergilemesi hem de koruma sektörü temsilcilerinin yeni ürünlerini tanıtması açısından üzerinde konuşulmaya devam ediliyor.Tarihi kültürlerine sahip çıkan belediyelerin turizmde hızla yükselişlerinin örneklerini gördüğümüz fuar, bu anlamda Türkiye’nin ilk ve tek buluşma noktası olma özelliğine sahip.

Fuarda sergilediği projeleri ve tarihi koruma çalışmaları ile dikkat çeken belediyelerden biri olan Alanya; bu yıl 30 belediyenin 18 proje ve 32 uygulama ile katıldığı “13.Tarihi Kentler Birliği Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması ödül töreninde Alanya Belediyesi Mecdüddin Sarnıcı ve Sandık Emini Kayhanlar Evi Restorasyon projeleri ile Süreklilik Ödülü aldı.

Alanya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü; bu yıl stant konseptini belirleyen kültürel miras çalışmalarına yönelik projeler ve sergi hakkında turizmhaberleri.com ‘a özel açıklamada bulundu:

SEYYAHLARIN GÖZÜNDEN ALANYA….
Belediye, bu yılki stant konseptini yarımadada bulunan tarihi Alanya’yı eşsiz kılan başta Selçuklu olmak üzere farklı dönemlere ait anıtsal yapılarının yanı sıra alanda bulunan Osmanlı dönemi geleneksel Alanya Evlerinin, sayıları 500’ü bulan sarnıçların ve Alanya tarihinin denizle bağlantısının tanıkları olan yüzlerce gemi graffitisinin tanıtımı ve geçmişi M.Ö.4.yüzyıla dayanan tarihini seyyahların gözünden anlatımı ile belirledi.

Etrafı günümüze dek ayakta kalmış 6 km uzunlukta surlar tarafından çevrili ve önemli kültürel miras değerlerini barındıran tarihi alan; I. Derece Doğal, Arkeolojik, Tarihi Kentsel sit alanı olarak Alanya Belediyesi tarafından kültürel miras çalışmaları ile titizlikle korunmaktadır. Tarihi alanın UNESCO Dünya Miras Listesinde yer almasına yönelik çalışmalar Alanya Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın işbirliği ile devam etmektedir.

Alanya; Coracesium (Korakesion) olarak M.Ö.4.yy Helenistik döneminin önemli bir liman kenti, Kalonoros (güzel dağ) olarak Bizans döneminde gemiciler için önemli bir mevki tayin yeri ve Akdeniz’in işlek bir limanı, Alaiye olarak I.Alaaddin Keykubat’ın kışlık başkenti, Selçuklular’ın ticarete verdikleri önemle birlikte limanı Ceneviz, Venedik, Mısır ve Suriye’li tacirlerin uğrak yeri ve kervan yollarının önemli bir noktası olarak, İç Anadolu ve Karadeniz’e erişimi sağladığı ortaçağ portulanlarında, Piri Reis gibi çeşitli deniz haritalarında ve İbn-I Bibi, Evliya Çelebi gibi birçok seyyah tarafından belgelenmiştir. Seyyahların gözünden Alanya sergi konseptinin bir öğesini oluşturmaktadır.

KIZILKULE TOPHANE EKSENİ PROJESİ ÖNEMLİ…
Fuar sergi konseptinde tanıtılan Kızılkule Tophane Ekseni Projesi; Alanya Belediyesi’nin önemli kültürel ve uzun soluklu miras çalışmalarından biridir. Tarihi Alanya’nın deniz yönünden görkemli profilini oluşturan ve günümüze kadar bozulmadan ulaşan tek Selçuklu Tersanesi, Tophane, Kızıl Kule gibi önemli anıtsal yapıların bulunduğu surlar tarafından çevrili alan, Alanya Belediyesi tarafından etaplar halinde açık ve kapalı alanlarıyla birlikte yaşayan çağdaş müzecilik konseptine uygun olarak bir Denizcilik ve Gemi Müzesine dönüştürülmektedir. Eksen Projesi kapsamında güvenli yürüyüş yollarının yapımı, alanda bulunan anıtsal yapılarının restorasyonları ve sergilemeler gibi bugüne dek yapılan çalışmalar ile tanıtılan stantta ayrıca tersane içinde bulunan çıpalardan bazıları sergilenmektedir.

Sergi konseptinin diğeri ise 19.yy sonu 20.yy başı tarihlenen Osmanlı dönemi geleneksel Alanya Evlerinin anlatımı ve restorasyon çalışmaları, genel ve özel kullanımlı sarnıçlarının anlatımı ve restorasyon çalışmaları ile graffiti anlatımı ve konservasyonlarına yönelik çalışmalarının tanıtımını oluşturan bölümdür.

Kaynak: turizmhaberleri.com

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !