05 Kasım 2014 Çarşamba
– NİLGÜN ATAR- turizmhaberleri.com/ Antalya
TUYUP ANTALYA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI NOTLARI-2
” Turizm Sektöründe İşverenlerin ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Artırılması Projesi; (TUYUP) Bilgilendirme Toplantısına katılan çeşitli kademelerdeki otel yöneticilerinin tamamı projeye büyük ilgi gösterdi. Herkes sektördeki eğitim eksikliğinin farkında ve bu boşluğu AB kaynaklı proje ile tamamlamaya sıcak bakıyor. Görüştüğüm turizmcilerin büyük bir kısmı ise öncelikle otel patronlarına yöenlik özel eğitimler verilmesinden yana.. Ayrıca projenin sürdürülebilir olmasını istiyorlar yani ” proje bittiğinde herşey rafa kaldırılmasın, unutulmasın ” diyorlar..
Toplantı notları ve proje detayları için önceki haberimiz:
www.turizmhaberleri.com/haberayrinti.asp?ID=28409
OTELDEN SONRA 2.ÖNEMLİ YATIRIM PERSONELDİR
Proje Uzmanı Lothar Dulberg sunumunda Türkiye’de çok seyahat ettiğini ve çok farklı otellerde kaldığını belirterek yaşadığı olaylardan örnekler verdi. Türkiye’de çok büyük ve değerli otel yatırımlarının bulunduğunu vurgulayan Dulberg; ” Bu yatırımlarda çalışanı alın, geriye beton kalır. Oteller çalışanlarıyla hayat bulur. Otelden sonra 2.nci önemli yatırım personelinizdir. Başarıyı yakalamak için çok çalışmak yetmiyor, ancak doğru eğitilmiş personel ile işletmeler gelişebilir ” sözleri çok önemli idi.
ÇALIŞANIN SADAKATİ NELERE BAĞLI
Altı Avrupa turizm ülkesinde yapılan araştırmadan 3 sonuç çıktığını belirten Dulberg; ” çalışanı yerinde tutabilmek için maaş birinci sırada… İkinci sırada çalışana saygı duyulması ve bunun hissettirilmesi yer alıyor. Üçüncüsü ise “çalışanlara ufuk ve hedef gösterin. O zaman değer verildiğini görecekler ve işlerine sadık olacaklar. ”
Eğitimler neden önemli?
Lothar Dulberg’in proje içeriği hakkında verdiği bilgilere göre; eğitimlerin müfredatı Avrupa Eğitim kalite standartlarına bağlı olacak. Eğitimlerin tamamı ücretsiz, eğitim giderleri proje bütçesinden karşılanacak. Eğitim sonrasında Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı eğitim sertifikası alınacak. Mesleki eğitim Programına katılan turizm çalışanları, mesleki yeterlilik sınavına katılmaya hak kazanacak. Sınavı geçen çalışanlara verilen sosyal sigorta primi indirimleri de işletme masraflarından düşülebilecek.
Eğitim konuları: Kat Hizmetleri, Temel Mutfak, İleri mutfak, servis (30 saat), Bar, ön büro, Davranış, hijyen ve iş sağlığı güvenliği (30 saat), Mesleki Yabancı dil (60 saat)
İşgücü piyasası analizleri sonucunda otelin ihtiyacına göre talep edildiğinde özel eğitimler de verilecek. Örneğin otel yönetimi hukuku, engelli ve yaşlı bireyler, gastronomi eğitimi vb… Projeden sadece Bakanlık işletme belgeli oteller faydalanabiliyor.
Eğitimler nasıl sunuluyor?
Tam zamanlı ve sezonluk çalışanlara açık. İşyerinde en az 6 ay çalışması gerekiyor.. Eğitimler için otelin başvurusu şart, bireysel başvuru kabul edilmiyor. Ayrıca Ocak 2015 tarihinde Yönetici eğitimleri başlayacak. Talep edilen eğitim sınıflarının en az 15-20 kişiden oluşması gerekiyor. Birkaç otel personeli birleşerek sınıflar da oluşturulabilir. Mevsimlik çalışanlara kendi şehirlerinde eğitim verilecek. Tüm bunların otel yönetimi tarafından belirlenmesi ve talep edilmesi gerekiyor faydalanabilmek için.
TURİZMDE İŞGÜCÜ ANALİZİ
Projenin önemli başlıklarından biri de turizm sektöründe yapılacak İşgücü Analizi çalışması… Türkiye gibi turizmde Dünya liderleri arasında olan bir ülkede benzer çalışmanın en son 1993 yılında yapıldığına dikkat çeken Dulberg; ” o tarihten günümüze farklı kurumların çeşitli alanlarda dönemlik ya da yıllık çalışması olmasına rağmen sadece bu alana odaklı ve bu kapsamda bir çalışma yapılmamıştır. ” şeklinde konuştu.
KUPON EĞİTİMİ TÜRKİYE İÇİN YENİ BİR BAŞLANGIÇ
Mesleki eğitimin yaygınlaşmasında kupon eğitiminin Avrupa Birliği ülkeleri ve Dünya genelinde son 20 yıldır yaygın kullanıldığını belirten Dulberg; ” bu sistem Türkiye için çok yeni. Kültür ve Turizm Bakanlığı ilk kez kullanıyor. Alman garsonlara verdiğimiz eğitimde gülümsemeyi kupon programla öğrettik. Londra, Paris, Roma’da Asya kökenli turizm çok arttı. AB finanslı kültürel farkındalık başlatma amaçlı proje bu çerçevede çok başarılı oldu. Yunanistan, İtalya, İspanya, Portekiz’de özellikle mevsimlik çalışanlar için kısa vadeli turizm eğitim kupon sistemi kuruldu. Avrupa da uygulanan kupon programların deneyimlerinden faydalanıyor ve eğitimlerimizde bunları paylaşıyoruz.
BU PROJEDE TURİZMCİLER İTİCİ GÜÇ….
Projede turizmcilerin itici güç olmasının altını önemle çizen Dulberg; “projeye sektörden taleplerin iletilmesi gerekiyor. Her türlü fikir, öneriye açığız. Sektörden çok güçlü talep gelirse bir takip projesi olabilir devamında. Bakanlık sektörü bu tür projelerle desteklemeye kararlı. Kısaca SHOW MUST GO ON…. ” Sözleriyle konuşmasını noktaladı.
Kaynak: turizmhaberleri.com