Kadıköy ve Ada yolcuları, bu birbinin eşi dokuz yolcu vapurunu daha ilk gördükleri anda onlara DEVEKUŞU adını uygun gördüner. Ne için mi? Bacaları, alışılmışın dışında hayli yüksek vede heybeyti göründüğü için?
Şehir Hatları’nın son istimli vapurları bu dokuz vapur oldu. Ne var ki, dokuzununda kazanları kömürle değil, akaryakıtla ısıtılmaktaydı. İçlerinden ilk gelen ikisi KANLICA ile KUZGUNCUK oldular. Sonra onları kısa aralıklarla PENDİK, ATAKÖY, ANADOLUKAVAĞI, İNKİLAP, HARBİYE, TURAN EMEKSİZ, ALİ İHSAN KALMAZ izledi.
1960-61 yıllarında İngilterede inşa edilmişlerdi. 781 gros tonluktular. Boyları 69,9m., genişlikleri 13,5m idi. Çift uskurluydular. 15 mil hız yapıyorlardı. Çok sağlam ve de ferah olmalarıyla, Kadıköy ve Ada halkına büyük rahatlık sağladılar.
Bu dokuz vapurdan yıllarca hizmet ettikten sonra en sona kalan dördü, KANLICA, İNKİLAP, TURAN EMEKSİZ ve de ALİ İHSAN KALAMAZ oldular. Onlarda 2004 yılının sonlarında seferden alındılar.
KANLICA: En uzun süre filoda kalanı KANLICA oldu. 2004 yılı Ekiminde seferden alınarak Halice bağlandı.
KUZGUNCUK: 1999 da kadro dışı bırakıldıktan sonra sökülmek üzere Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu’na satıldı.
PENDİK: 1992 Ağustos’unda Karaköy iskelesine bağlı iken PKK militanlarının sabotajı sonunda yakıldı. Salacak önlerine çekildiysede 1993 te hurda olarak satışa çıkartıldı.
ATAKÖY: 1997 de kadro dışı bırakıldıktan sonra satıldı. Karadeniz Ereğlisi’nde lokanta gemisi oldu.
ANADOLUKAVAĞI: 1985’te güpegündüz çıkan bir yangında alevler arasında kaldı. Sonradan satılan teknesi Tunç adıyla tanker haline getirildi.
İNKİLAP: 2004 yılı Ekim’inde kadro dışı bırakılarak Haliç’e bağlandı.
HARBİYE: Büyük bir yangın geçirdikten sonra yenilenmekten vazgeçilerek sökülmek üzere elden çıkartıldı.
TURAN EMEKSİZ: 2004 yılı Ekim’in de kadro dışı bırakılarak Haliç’e bağlandı.
ALİ İHSAN KALMAZ: 2004 yılı Ekim’inde kadro dışı bırakılarak Haliç’e bağlandı.
Kaynak: Istanbul’un Unutulmayan Gemileri Eser Tutel