Bilal Karataş – Şahika Ercümen Röportajı

Ortaokula geçtiğimde hem hastalığım biraz daha hafifledi hem de içimdeki deniz aşkı bastırılamaz şekilde kendini göstermeye başladı. Tam olarak sualtı sporlarını bilmediğimden eğitimini alabileceğim tek branş olan scuba dalışa Çanakkale’de başladım.

Şahika Hanım bize zaman ayırıp röportajı kabul ettiğiniz için size çok teşekkür ederiz. Biraz klasik olacak ama bu tutku sizde nasıl ve nerede başladı?

Merhaba,
Küçüklüğümden beri çok sık hastalanan bir çocuktum. Nefes almada dahi çok zorlanmaktaydım. Daha sonra İstanbul’a Çapa Tıp Fakültesine nedenini araştırmak üzere gittik, orada alerjik astım teşhisi konuldu ve yıllarca aşı tedavisi gördüm. Buna rağmen ilkokulda okulun basketbol takımında idim ve elimden geldiğince antrenmanlara katılmaya çalıştım. Ortaokula geçtiğimde hem hastalığım biraz daha hafifledi hem de içimdeki deniz aşkı bastırılamaz şekilde kendini göstermeye başladı. Tam olarak sualtı sporlarını bilmediğimden eğitimini alabileceğim tek branş olan scuba dalışa Çanakkale’de başladım. O sıralarda Sualtı Rugbisi diye bir branş olduğunu öğrendim ve hemen takım ile antrenmanlara katıldım, 1 ay içinde takım ile beraber Türkiye Şampiyonalarına katılmaya başladım ve diğer senelerde takım kaptanı olarak Türkiye Şampiyonaları’na iştirak ettim. Birkaç sene içinde sualtı hokeyi branşında milli takıma seçildim. Ayrıca o senelerde Çanakkale’de havuz olmadığından bu havuz branşında milli takıma seçilmek imkansız gibi bir şeydi, ancak tüm kış kar yağarken bile Çanakkale Sualtı Takımı ile antrenman yaparak emeklerimizin karşılığını aldık. O yıllarda sualtı hokeyi, sualtı rugbisi ve sualtı navigasyonu branşlarında milli takımda idim ancak serbest dalış için yaşım 18’i tutmadığından resmi olarak yarışmalara katılamıyordum. 2003 yılından itibaren serbest dalış yarışmalarına katıldım ancak serbest dalışı daha profesyonelce yapmaya ilk defa katıldığım 2006 yılında İspanya/ Tenerife’de yapılan Dünya Şampiyonası’nda bayanlardan en iyi dereceyi elde edip Türkiye rekoru kırdıktan sonra karar verdim. İlk defa katıldığım yarışmada Türkiye Rekoru kırmak bu branşa yöneldiğimde daha da başarılı olabileceğimi anlamamı sağladı.
Ayrıca yaptığım düzenli antrenmanlar ve nefes egzersizleri sayesinde astımı yendiğimi de söyleyebilirim.

Müsabakalardan ne kadar önce çalışmalarınıza başlıyorsunuz ve bu çalışmaların içeriği nedir?

Serbest Dalış dışında Sualtı Hokeyi branşında da milli takımdayım.Ülkemiz bu branşta da çok başarılı. En son 2008 yılında bayan takımı olarak Avrupa 3.’su olduk. Erkek takımız ise Avrupa Şampiyonu oldu. İki branşı da milli takım seviyesinde yapmak çok zor ve yıpratıcı tabi birde bunun yanında okulum devam etmekte.

Sezon başında sualtı hokeyi antrenmanları ile başlayıp genel kondisyon çalışmaları yapmaktayım. Bunlar koşu, yüzme, bisiklet ve ağırlık antrenmanlarını kapsamakta. Bu programları kondisyonerim olan Cihan Özolcay ile hazırlamaktayız.

Yarışma tarihlerine göre de (yaklaşık 2 ay önce) bu branşlar için yaptığım spesifik antrenman metotlarına geçmekteyim. Bu spesifik antrenmanlar serbest dalışta bireye göre değişkenlik göstermekte. Bu ağır temponun arasına yoga ve meditasyon antrenmanlarımı da eklemeye çalışmaktayım. Programım ne kadar yoğun olsa da asıl amacım çok yoğun ve yorucu antrenmanlardan ziyade kaliteli antrenman yapmak.

Şahika Hanım, siz serbest dalışın hangi disiplinlerinde yarışmalara katılıyorsunuz ve bu disiplinleri bize biraz açıklarmısınız? Geleceğe dönük çalışmalarınız ve planlarınız nedir?

Cmas şuana kadar resmi olarak 2 branşı desteklemekteydi. Bunlar havuz branşı olan dinamik apnea ve de deniz branşı olan küp apnea. Milli takım ile her sene bu branşlarda Dünya ve Avrupa Şampiyonalarına katılmaktayım.
Bunun dışında yıllardır içimde derinlik tutkusu var. Rugby oynadığım senelerde bile amatör paletlerle 30 metrelere iniyordum. Cmas dikey dalış branşında rekor denemelerini 2008 yılından itibaren desteklemeye başladı. Şuanda Cmas’tabayanlar rekoru 67 metre ile Tanya Streeter’a ait. Sevgili Yasemin Dalkılıç’ta aynı branşta Free kuruluşunun tescil ettiği 68 metrelik Dünya rekorunun sahibi. Hedefim dünya rekorunu 70 metreye taşımak.

70 metre Dikey Dalış Dünya Rekoru Denemesi’ni nasıl gerçekleştirmeyi planlıyorsunuz? Bunun için ne gibi hazırlıklar gerekmekte?

Serbest Dalış bireysel bir branş gibi görünse de çok büyük bir ekip çalışması gerektirmekte. Bunun için ekip olarak kapsamlı bir çalışma programı yürütüyoruz.Türkiye’de kışın hava şartlarından dolayı deniz antrenmanı yapmak çok zor. Bunun için önümüzdeki günlerde Mısır’da antrenman yapmaya gideceğim. Buradaki ölü sezonu, orada dünyaca ünlü serbest dalıcılar ile antrenman yaparak değerlendireceğim.

Bu dönemde çok zorlu bir antrenman programı beni bekliyor. Rekor denemesi çalışmaları boyunca özel bir antrenman ve beslenme programı uygulamayı planlıyorum. Lisans eğitimi Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde tamamladım. Çok uzun yıllar spor yapmamın altyapısı dışında diyetisyen olmamın da daha bilinçli ve verimli antrenmanlar yapmamda etkisi büyük.

Benim antrenmanlarımdan sonra en büyük çalışmamız sponsor bulmak üzerine. Tekne, yeme, içme, ulaşım, güvenlik kameraları, organizasyon ekibinin masrafları derken maliyet çok artıyor. Sponsorluk danışmanlığımı üstlenen PRAM İletişim ile birlikte sponsorluk arayışlarımız devam etmekte.
Malzeme ve ekipman konusunda ‘Mares’ ve ‘Head’ Türkiye distribütörü olan ‘ Galata Marin’ destek vermekte.

Sporcusu olduğum Odtu Sas serbest dalış konusunda yeterli deneyime sahip. Takım arkadaşlarım ve Milli Takım antrenörümüz, aynı zamanda da Dünya Serbest Dalış Teknik kurulu başkanı Levent Ucuzal ile birlikte hazırlıklarımıza başladık. Tabi bu rekor denemesinde en önemli nokta güvenlik. Bu konuda 2003 yılından beri Sualtı Navigasyonu Milli Takımı’ndan tanıdığım Aqua Club kurucusu ve kurs direktörü Asutay Akbayır ve Aqua Club ekibiyle çalışmaktayım. Rekor Dalışımda ve antrenmanlarımda sualtı güvenliğinden dalış amiri Asutay Hoca ve Aqua Club dalgıçları sorumlu olacak.

Rekor denemeniz nerede ve ne zaman gerçekleşecek, sizi nasıl takip edebiliriz?

Rekor Dalışı’nı 2010 döneminin yaz aylarında planlamaktayız, tabi yer ve zaman sponsorlara göre netleşecek. Rekor denemesi günü web sitemden (www.sahikaercumen.com) dalışı canlı yayın olarak seyredebilirsiniz. Birçok basın yayın organında da rekor dalışı gösterilecek. Daha önce de beraber sualtı çekimleri yaptığımız, sualtı görüntü yönetmeni sevgili Tahsin Ceylan ve Poyraz rekor dalışını an ve an görüntüleyecekler. Facebook ve web sayfamda da gerek Mısır gerek Türkiye antrenmanlarımı ve gelişmeleri paylaşacağım.

Çalışmalarınızda yada musabakalarda başınızdan gecen ilginç bir anınızı bize anlatırmısınız?

2006 yılında ilk defa katıldığım Dünya Şampiyonası’nda kırdığım Türkiye Rekoru’ndan sonra 2007 yılında disiplinli çalışmalara başladım. Mayıs ayında düzenlenen Dinamik Apnea Türkiye Şampiyona’sında çok heyecanlıydım ancak hedefim şampiyon olmaktı. İlk gün bayanlarda 1. sırada yarışmayı tamamladım. Final performansımda havuzda 50 metre dönüşünü yaparken aşırı konsantrasyondan dolayı duvara çarptım. Herkes yarışmayı bırakacağımı düşünmüş o an, bense dipte yapabileceğime inandım, devam ettim ve Türkiye Rekoru kırarak şampiyon oldum. Yaptığım mesafe ile Türkiye Rekorunu 31 metre geliştirmiştim, dünya rekoruna ise 7 metre kalmıştı sadece. O an bunları düşünemiyorsunuz tabi. Ancak kötü şekilde başladığım yarışmam duvara çarparak çok büyük bir efor ve konsantrasyon kaybına rağmen çok güzel şekilde sonlanmıştı. Unutamayacağım anılarım arasındadır.

Şahika Hanım, bu sporla ilgilenmeyi düşünenlere neler tavsiye edersiniz? Sporun gelişmesi için yaptığınız çalışmalar var mı?

Sualtı Sporları ancak tutku ve fedakarlık ile yapılabilecek bir spor. Ülkemizin 3 tarafı denizlerle çevrili, bunu en iyi şekilde değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda şimdiye kadar birçok kişiye elimden geldiğince bildiklerimi aktarmaya çalıştım. Rekor denemesinden sonra da yani antrenmanlarımın hafiflediği dönemlerde gönüllü olarak bu işe hevesli yeni başlayan insanlarla eğitimler ve dalış kampları yapmayı hedefliyoruz. Yaşlı, genç, büyük küçük herkes bu farklı dünyayı biraz olsun tanıtabilmek için elimden geleni yapmaya çalışacağım. Örneğin bence herkes kendini kurtarabilecek seviyede yüzme bilmeli, 2-3 metrelere havuzda veya denizde dalmaya çalışan herkes nasıl kulak eşitlemesi gerektiğini ve bunun gibi sağlık sorunları oluşturabilecek faktörlerle nasıl baş etmesi gerektiğini temel olarak öğrenmeli. Bunun yanında beslenme de yaptığınız sporda çok etkili. Sualtı Sporlarından birçok arkadaşıma beslenme danışmanlığı yaptım ve sporda başarı için tartışmasız elzem bir faktör. İlgilenen arkadaşlarla her zaman bilgi paylaşımına açığım.

Sualtı Sporları bilinçli ve güvenli şekilde yapıldığında riski az ve çok keyifli. Bu sporla ilgileniyorsanız her şeyden önce güvenlik gelmeli.

Şahika Hanım, tekrardan çok teşekkürler. Rekor haberlerinizi sabırsızlıkla bekliyoruz. Çalışmalarınızda SUALTI Gazetesi Ekibi adına başarılar dilerim.

Bilal Karataş
bilalkaratas@sualtigazetesi.com

 

Şahika Ercümen’in Başarıları

1998 yılından itibaren sualtı ve yüzmede Çanakkale ve Türkiye Şampiyonalarında kazanılmış 150’nin üzerinde madalya
Sualtı sporlarında en fazla milli olan bayan sporcuyu.

2002 Çanakkale yılın sporcusu .
2002 Çanakkale Boğaz’ı Geçme Yarışı Üçüncülüğü
2002 Sualtı Rugbysi Takımı Türkiye Üçüncülüğü
2003 Paletli Yüzme 800m Türkiye Şampiyonluğu (B grubu)
2003 Paletli Yüzme 400m Türkiye Şampiyonluğu (B grubu)
2003 Sualtı Rugbysi Takım Türkiye Üçüncülüğü
2003 Sualtı Navigasyonu Takımı Türkiye Şampiyonluğu
2003 Serbest Dalış Takım Türkiye Şampiyonluğu
2004 Sualtı Hokeyi ve Rugbysi Takım Türkiye İkinciliği
2004 Serbest Dalış Takım Türkiye Şampiyonluğu
2005 Serbest Dalış Takım Türkiye Şampiyonluğu
2006 Sualtı Hokeyi Takım Türkiye Şampiyonluğu
2006 Sualtı Rugbysi Takım Türkiye İkinciliği
2006 Serbest Dalış Küp Apnea Türkiye Rekoru (İspanya/Tenerife)
2007 Serbest Dalış Dinamik Apnea Türkiye Rekoru (Türkiye/ Ankara)
2007 Serbest Dalış Türkiye Şampiyonluğu
2007 Sualtı Hokeyi Takım Türkiye Şampiyonluğu
2008 Sualtı Hokeyi Takım Türkiye İkinciliği
2008: Sualtı Hokeyi Avrupa Şampiyonası İstanbul/ Türkiye ( Avrupa Üçüncülüğü )
2008 Serbest Dalış Küp Apnea Takım Türkiye Şampiyonluğu
2008 Serbest Dalış Avrupa Şampiyonası Antalya/ Türkiye ( Avrupa Dördüncülüğü )
2009 Serbest Dalış Dinamik Apnea Türkiye Şampiyonluğu

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !