Silivri sahilinde zıpkınla balık avlamak için dalış yapan Zafer Tan, tüm sualtı avcılarının korkulu rüyası ve en çok ölüme sebep olan sığ su bayılması nedeniyle hayatını kaybetti. Nefesle dibe dalan en tecrübeli zıpkıncıların bile ölümüne neden olan sığ su bayılması sonucu ölen Zafer Tan, zıpkıncılar arasında çok tanınan ve tecrübeleriyle takip edilen bir avcıydı.
Usta bir sualtı avcısı olan ve zıpkınla avlananlar arasında çok sevilen 38 yaşındaki Zafer Tan, 25 Kasım Pazar günü dalış yaptığı Silivri’de yaşamını yetirdi. Zıpkıncıların kurduğu forum ve sitelerde çok aktif olan ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yaptığı dalış deneyimlerini arkadaşlarıyla paylaşan Zafer Tan’ın bir arkadaşıyla birlikte çıktığı zıpkın avında sığ su bayılması nedeniyle hayatını kaybettiği öğrenildi. Silivri Uyumkent Sahili açıklarında uzun saatler dalış yaptıktan sonra bota çıkan Zafer Tan’ın son kez dalmak istediğini söylediği dalış arkadaşının ikazını dinlemeden suya tekrar girdiği belirlendi. Çok deneyimli ve bilgili bir dalgıç olan Zafer Tan’ın son dalışının ardından satha(deniz yüzeyine) gelirken 10-12 metrede sığ su bayılmasıyla karşılaştığı ve suda kaybolduğu öğrenildi. Dalış arkadaşının hemen sahil güvenlik ve deniz polisine haber vermesine rağmen usta dalgıcın cesedinin aynı derinlikte 1-2 saat sonra bulunduğu vurgulandı. Deneyimli ve sevilen dalgıcın evli ve bir çocuk babası olduğu öğrenilirken, ölümü zıpkın avcıları arasında büyük üzüntüye neden oldu. Zafer Tan gibi deneyimli dalgıçların bile kurtulamadığı sığ su bayılması adlı tehlikenin şimdiye kadar pek çok sualtı avcısının ölümüne neden olduğu öğrenildi.
Ölümcül tehlike: Sığ su bayılması
Sualtı Avcıları Derneği, sığ su bayılmasının ölümcül tehlikesine dikkat çekerken, derinliği az olan sularda ve hep yüzeye çıkarken meydana geldiğini vurguladı. Sığ su bayılması genellikle yüzeye çıkışta son metrelerde görülüyor (0-10 m). Oksijen açlığı çeken akciğerler yüzeye yaklaştıkça daha hızlı genişliyor. Kanda az miktarda kalan oksijen akciğerlere çok hızlı transfer olunca kanda çok ani bir oksijen yetersizliği doğuyor. Merkez sinir sistemi (MSS) ise bu durumda acil durum nedeniyle oksijen tüketimini azaltıyor. Dalgıç için kritik an burada başlarken bilinç kayboluyor. Dalgıç bu sırada nefes almak için mücadeleye başladığında boğulabiliyor. Sığ su bayılmasının ölümcül sonuçlarla sonuçlanmasının asıl sebebi ise çok ani ve hızlı gelişmesi. Dalgıç ne olduğunu anlamadan ani bir baş dönmesinin ardından (1-2 saniye) bilincini kaybediyor. Bilinçsiz serbest dalıcıların dibe daha rahat inebilmek için fazla ağırlık almaları sonucu sığ su bayılmasıyla karşılaştıklarında palet vuramadıklarından dibe batıyor. Sığ su bayılmasının önüne geçmek için yüzeyde hipervantilasyon(hızlı ve derin nefes alma) yapılmaması ve fazla ağırlık alınmaması gerekiyor. Uzmanlar ölümcül tehlike sığ su bayılmasına yakalanmamak için dalış öncesinde derin ve hızlı nefes alınmaması olduğunun altını çiziyor.
Gökhan Karakaş {Milliyet}