TARİH KAYBOLUYOR!

Dalış Turizmi Gelişirken, Tarih Kayboluyor
TARİH KAYBOLUYOR!

Muğla Üniversitesi Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksek Okulu Turizm ve Otel İşletmeciliği programı tarafından düzenlenen ”Dalış Turizmi” konulu konferans yapıldı.

Muğla Üniversitesi Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksek Okulu’nda düzenlenen ‘Dalış Turizmi’ konulu konferansta konuşan Sualtı Arkeologu Aşkın Cambazoğlu, Damlıboğaz köyündeki birçok tarihi eserin talan edildiğini iddia etti. N. Zeki Bora Konferans Salonu’nda yapılan olan konferansa, Sualtı Arkeologu Aşkın Cambazoğlu konuşmacı olarak katıldı ve Dalış Turizmiyle ilgili bilgiler aktardı. Konferansa; Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ayhan Çıkın, Müdür Yardımcıları Öğr. Gör. Ünal Dereli ve Öğr. Gör. Bilgin Güner, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Konferansta konuşan Cambazoğlu, Türkiye’deki dalış turizmiyle ilgili bilgiler aktardı. Ege denizinde ortaya çıkartılan batıklar bahseden Cambazoğlu; ”1961 yılında yapılan dalışlarla 7. yüzyıla ait 36 metre derinlikte amfora yüklü Bizans Batığı bulundu ve gerekli incelemeler yapıldıktan sonra tekrar eserler korunması amacıyla denize yani doğal ortamına indirildi. Roma dönemine ait atık bulundu. Kıbrıs Barış Harekatı nedeniyle durduruldu, sonra tekrar başlatılmadı ve batık eridi gitti. Batıklarda kareleme sistemi oluşturuluyor. Bütün eserler etiketlenip Bodrum Müzesi’ne getiriliyor” diye konuştu.

Bölgedeki tarihi eserler hakkında da bilgiler veren Cambazoğlu; ”Yine bir batıkta 11. yy’ye ait 3 ton cam eser bulundu. Antik dönemin en büyük cam damacanası bu batıktan çıkarıldı. Bu çıkarılan eserler bozulmaması için çeşitli karışımlarda bekletiliyor. Bu eserler Bodrum Müzesi Cam Salonu’nda sergileniyor. Serçe Limanı’nda 3 batık var: Biri cam batık, ikincisi Helenistik Batık Knidos Amforaları, üçüncü batık ise dağılmış durumda. Uluburun’da sistematik kazısı yapılmış dünyanın en eski batığı bulunuyor. 46 metre derinlikte 1982 yılında bulduk, 1984-1996 yılları arasında kazı çalışması yapıldı. Batıkta Mısır, Kıbrıs, Anadolu, Yunan eserleri var” dedi.

Dalış turizmi gelişiyor

Bodrum’da ilk dalış okulunu açarak dalış turizmini başlattıklarını kaydeden Cambazoğlu, Bodrum’da günümüzde 20’ye yakın dalış okulu olduğunu belirtti. Dalış okullarının giderek yaygınlaştığını ifade eden Cambazoğlu, birçok üniversitenin dalış okulu açtığını söyledi. Bir soru üzerine batıklardan yapılan kaçakçılığa da değinen Cambazoğlu, şunları söyledi: ”Bu eserler koleksiyon amaçlı çalınıyor. Eski Eserler Yasası’na göre yasak ama yinede zaman zaman çalınıyorlar. Cezası en az 2 yıl hapis cezasından başlıyor.”

Damlıboğaz talan edildi

Cambazoğlu, Milas’a bağlı Damlıboğaz köyünün başlı başına bir tarihi eser mekanı olduğunu belirterek ”Domlıboğaz”da 5. ve 7. yüzyıla ait tarihi eserler bulunuyor. Bunlar zaman zaman ortaya çıkıyor. Ancak buradaki birçok eser talan edildi” şeklinde konuştu.

Kaynak: Yaban TV

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !