Doğanın rüzgar gücüyle bir tekneyi seyrettirmek yeryüzünün en uzun süren denizcilik uygulaması olmuştur. Yelken devrinin kapanması kolay olmamış, makineli gemilerin yerlerini alması için uğraşlar verilmiştir. Yelkenin tarihini incelersek, uzun seneler boyu dört yakalı (köşeli) yelkenler ile seyir yapıldığını görüyoruz. Oysa dört yakalı yelken her rüzgar için yararlı olmayan yelkendir. Nitekim üç yakalı (köşeli) yelkenlerin bulunmasıyla her yönden eser rüzgardan yararlanmak imkanı doğmuş ve denizcilik bilinen aşamasına başlamıştır.
Yelkenli teknelerin incelendiği bu bölümde öncelikle yelkenleri tanımak yararlı olacaktır. Yelkenli teknelerde dört yakalı ve üç yakalı yelkenler kullanılır.Bu tür yelkenlerin yakalarına ve yakaları birleştiren astarlara (kenarlara) verilen isimler Şek. 24. de gösterilmiştir. Üç yakalı yelkenlere Pena veya Latin yelken, dört yakalı yelkene Randa yelken adı verilir. Üç yakalı yelken pruva direğinin ilerisine çekiliyorsa Flok adını alır. Eğer üç yakalı yelken direkler arasına çekilmişse Valene adını alır.Yine bir üç yakalı yelken seren ile direk arasına çekilmişse Pik adını alır.
Randa yelkenler, son direğin gerisine çekiliyorsa bucrum yelken adını alır. Randa yelken kullanılan teknelerde yelkenlerin altabaşo astarı bumba denen yuvarlak bir ağaçla donatılmış, üst astarına da (seren astarı) seren denen bir ağaç bağlanmıştır.Yelkeni hisa etmek (çekmek) için serenin orta kısmına bağlı ve direkteki tornadan¹ geçirilmiş kandilisa halatı ile yine serenin topuk kısmına bağlı
Cıvadra: Teknenin baş tarafından uzanan ve ana direğe ıstıralyalarla bağlanan serenlerdir, kordolina halatlarını lava etmek (çekmek) gerekir.
Flokları mayna ve hisa etmek için, flokların yukarı yakaları denen çördek yakalarına bağlı bulunan iki halatı lava veya laçka etmek gerekir. Bu halatlardan floğu hisa edene çördet halatı, mayna edene gargari halatı denir.
Yelkenlerin üst yakalarına açılmış, yelkeni seren veya gize bağlamak için kullanılan deliklere matafyon denir. Bir yelkenin bütün köşelerinde ve camdan halatlarının başlangıç ve bitim yerlerinde bulunan medeni çerçeveli deliklere radansa denir. Bir yelkeni sert havalarda küçültmek için yerleştirilmiş bir sıra halata camadanlar denir.