Piri Reis Kimdir? Bölüm 2

Kemal Reis’in yeğeni, Osamanlı devleti döneminde kaptan-ı deryalığa layık görülmüş bir denizci, değerli Türk amirali Piri Reis’in gerek hayatı ve gerekse yapıtları ile bir çok sır bugün halen gün ışığına çıkarılamamıştır. Kendisi, seferleri sırasında gezip dolaştığı yerleri diğer nesillere aktarmak amacıyla ‘’Kitab-ı Bahriye’’ isimli bir esere ve günümüze ulaşabilmiş 16 parçasından birinin Topkapı Sarayı’nda sergilenmekte olduğu bir ‘’Dünya haritası’‘na imza atmıştır.

PiriReis’in 1513 senesinde ceylan derisi üzerine çizmiş olduğu harita, günümüzde tamamlanarak tüm dünyayı ilgilendiren şaşırtıcı ve sarsıcı bulguların yanısıra, çözülemeyen bir çok sırrıda beraberinde getirmiştir.

Öncelikle haritadan edindiğimiz bulgulara bakarsak; Dünyanın bugüne dek sorgulamayı aklımızdan bile geçirmediğimiz yuvarlak değil onaltıgen çıkmıştır. Uzaydan çekilen fotograflarda dünyanın elips gibi görünme sebebi havaküre ve sukürenin sebep olduğu bir ilüzyondan ibarettir. Bu ikisinin kaldırılması durumunmda, dünya iskeletinin, birbiriyle 22,5 derecelik açılar oluşturan 16 köşeden meydana geldiğini görmekteyiz.

Böyle bir sonuç, her ne kadar şaşırtıcı ve şok edici gelsede, Piri Reis ve haritasıyla ilgili çözülemeyen bir takım başka noktalarda bulunmaktadırki; bunların da en az haritadan çıkancoğrafi sonuçlar kadar şaşırtıcı olduğuna inanmaktayım.

Öncelikle Piri Reis nasıl olmuşta çağımızın teknolojisi ile ancak bulunmuş bazı detayları 1513 yılında haritasına aktarabilmeyi başarmıştır? Bu detaylara örnek olarak Arjantin’nin kıvrılma hadisesi verilebilir. Yatay düzlemi haritalarda görülmesi mümkün olmayan, ancak ASA’nın uzaydan çektiği fotograflar da dünyanın dönüyor olmasıyla bağlantılı olarak fark edilebilen bu detayı, (Arjantin’in uzantısı olan kara parçasının kıvrımlı görünmesi) Piri Reis nasıl olmuşta XVI. yüzyılda farkedebilmişti? Bunun için o dönemdeki bilimsel ve coğrafi teknolojinin var olmadığı açıkça bilinmektedir.

Piri Reis Akdeniz ülkeleri dışında bir yere seyahat etmeden, bu bölge ve ülkeleri nasıl olmuşta günümüzde dahi yeni yeni öğrenilen detaylara varıncaya dek çizebilmişti? Bu sorunun cevabının, kendisinin iddia etmiş olduğu gibi başka haritalardan yararlanarak gerçekleştirilmiş olması imkan dışındadır; zira o dönemde böyle eksiksiz bir harita mevcut değildir. Bu soruyu bir şekilde göz ardı etsek dahi, ortaya çıkan bir başka sorunun verilebilecek bir cevabı olmadığı açıktır ki, o da şudur; Piri Reis, XVI. yüzyılda henüz kefedilmemiş, varlığından bile haberi olunmayan yerleri nasıl olmuşta detayları ile çizebilmiştir?

Bir diğer merek unsuru; böylesine mükemmel, hatasız ve, hele hele yaşadığı döneme göre mucize denilebilecek bir ‘’Dünya Haritası’’ çizebilmiş olan Piri Reis, nasıl olmuşta da ‘’kitab-ı Bahriye’‘adlı eserinde çizdiği küçük çaplı haritalarda amatör denilebilecek kadar hatalı haritalar gerçekleştşrmişti?

Piri Reis ile ilgili sırlar ve sorular bunlarla da bitmemekte, yaşamı ve idam edilerek öldürülmüş olmasında da birçok gizli nokta açıklanamamaktadır. Piri Reis, haritasını niçin padişaha hediye etmiştir? bu kendice bir güvenlik önlemi olabilirmi idi? Veya Kaptan-ı Deryalığa yükselmiş, seksen yaşında, Osmanlı Devlet’ine malolmuş bir denizcinin, idam sebebinde idda edildiği gibi para uğruna herşeyden vazgeçmiş olması ne kadar doğru olabilir? Kendisi, maddi ve manevi ihtiyaçlarının çok daha fazlasına olması dışında, miras bileceği bilinen bir varisi dahi yoktur. O halde neden birileri onun derhal yok edilmesini istemiş olabilir?

İşte son sorumuz da piri Reis’in neden tüm bu sırlarla göçüp gitme yeğlediğiyle alakalıdır. için böylesine bulguları olan biri, sırlarını kendisine saklamayı tercih etmiştir? Niçin bilgilerini ve kaynaklarını tüm dünyaya ilan etmek yoluna gitmemiş olabilir? Bu soru da diğerleri gibien azından şimdilik açıklanamamakta, yapılabilecek en doğru şeyin belki kendisinin de arzuladığı gibi, onu eserlerinde aramak olacağı kanaatindeyim.

Metin Soylu

Araştırmacı Yazar

Kaynak Piri Reis Haritası’nın Şifresi

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !