Osmanlı Donanmasının Marmara Denizindeki denizaltı savaşında kaybettikleri ilk Karakol gemisi Nur-ül Bahir Gambotudur. 1896 yılında Fas Sultanı tarafından İtalya’nın Genova şehrindeki Maclaren&Wilson tersanelerine sipariş edilen geminin asıl adı Siriü’l Türk’tür. 450 ton deplasmanı 52 metre boy 7.8 metre en derinliği ise 4.4 metre olan sac geminin 300 beygir gücünde tek şaftlı 1 adet 2 silindirli buhar kazanlı makinasıyla 12 deniz mili hıza sahip olan bu gemi yakıt olarak kömür kullanıyordu.
Silah olarak iskele ve sancakta konuşlandırılmış 2 adet 76 mm’lik seri ateşli top bulunmaktaydı, İnşa edildiği sırada Osmanlı Devletince satın alınan gambot’un ismi, denizin nuru anlamına gelen Nur-ül Bahir adıyla değiştirilmiş, 1906 yılında Osmanlı Donanmasına katılan Nur-ül Bahir, Balkan Savaşı sırasında yedeğe çıkartılmıştır.
1913 Çanakkale Savaşında, görevi cepheye lojistik destek sağlayan nakliye gemilerini korumak olan Nur-ül Bahir, Marmara Denizinde karakol gemisi olarak görev yapar.Çanakkale boğazında ve Marmara denizinde düşman denizaltıları gözlemlemesi amacıyla ilk Zuhaf ve Nur-ül Bahir gambotları görevlendirilmiştir.Nur-ül Bahir gambotu boğazın güneyinde karakol devriye görevi yapmaktaydı ,Zuhaf gambotu ise İmralı.Mudanya,Paşalimanı,Erdek bölgesinde görev yapmaktaydı.Nur-ül Bahir mürettebatı aldıkları emir üzerine Marmara’nın batı sahillerine doğru dümen kırarken bunun son görevleri olduğundan habersizdir.
27 Nisan 1915’te Çanakkale Boğazını geçmeyi başaran İngiliz E14 Denizaltısı, 1 Mayıs 1915‘te Nur-ül Bahir’le Şarköy Mürefte açıklarında karşılaşır, İngiliz denizaltısı E14’ün su altından yolladığı torpidoların hedefi olan gemi, patlamanın ardından suyun 50 metre derinliğine battı. Geminin mürettebatından 4‘ ü subay 32’ si er olmak üzere toplam 36 denizci şehit oldu. Ölümle burun buruna gelen 29 denizci ise Zuhaf gambotu tarafından kurtarıldı.
Saki Uğurlu
https://www.facebook.com/saki.ugurlu