Bumbalar

Bumbalar, gemiden yükleri, botları veya herhangi bir cismi dışarı çıkartmakta veya gemiye almakta kullanılan direklere bağlı ağaç ve çelik çubuklardır. Bumbalar bir direğe, dikmeye veya güverte binasına da bağlı olabilirler. Bumbanın direğe bağlı alt ucuna topuk denir ve bu kısım aynı gizde olduğu gibi bir kaz boynu ile bağlanmıştır. Bumba topuğundan bir kaz boynu ile bağlı olduğundan üç düzlem üzerinde hareket etmek olanağı vardır. Bu avantaj da bir yük donanımı için en gerekli şeydir.

Bumbanın üst ucuna cunda denir, bumba cundası mantilya ile dikey olarak tutulur, her borda tarafındaki makaralardan geçen abliler de cundaya bağlıdır ve Bumbanın sancak İskele hareket etmesini sağlarlar.

Kaldırılacak veya indirilecek yük (vira ve mayna), yük kancasına takılır. Vinç teli bumba cundasındaki bir bastikadan geçer ve buradan topuk bastikasına alınır, bundan sonra da vincin tamburuna bağlıdır.

Bir Bumbanın donanımı kullanıldığıamaca göre değişir. Ticaret gemilerinde kullanılan basit bir bumba yapısıŞek. 19. da gösterilmiştir Mantilya ve abliler bumba cundasındaki bir cunda çemberine kilitlenmiştir. Direk bumbasının mantilyası genel olarak direk cundasındaki bir baskıdan geçirilmiştir. Mantilya esas olarak iki ana kısma ayrılır; sabit kısım ve işler kısım. Abliler genellikle alabanda yönünden iki palanga ile sıkılan kamçılardan meydana gelir. Bazı Bumbalar abli kamçısı denen sabit abliler ile donatılmıştır, bunlar Bumbanın belirli bir pozisyonundan daha fazla salınmasını önlemek için donatılmıştır.

Gemileri yüklemek ve boşaltmak için kullanılan bumbalardan meydana gelen bir çok sistem vardır. Bu sistemler içinde Alavere donanımı, aynı ambara kumanda eden iki bumba ile kurulur ve bumbalardan bir tanesi ambar ağzına, diğeri rıhtım üzerine kumanda eder. Ağır yüklerin İşlerinde kullanılan ve 300 ton kadar ağırlık kaldıran donanım bumbalarına Ağır bumba (heavy derrick) denir. Son yıllarda çeşitli yükleme donanımları ve kreynler yapılmıştır. Kreynler (cranes), karada olduğu gibi, gemi güvertesinde süratle çalışan pratik donanımlarımeydana getirirler. Bu tip donanımların, özellikle dökmeci tip (Bulk) gemilerde kullanılan ve boydan boya ray üzerinde hareket ederek, istenilen ambara çalışan büyük kreynlerden oluşan tipleri (muncloader) yapılmıştır.

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !