“İklim Değişikliğine Karşı Mücadele” Etkinliklerle Devam Ediyor !

Merkezi Finans ve İhale Biriminin (Central Finance and Contracts Unit; CFCU) çağrısıyla “Türkiye’de İklim Değişikliği Alanında Kapasitenin Geliştirilmesi Hibe Programı” kapsamında yayımlanan Avrupa Birliği Projesine orjinal başlığı “Climate Change Adaptation for the Sea and Coasts of Antalya”, Türkçe başlığı “Antalya’nın Deniz ve Kıyılarının İklim Değişikliğine Adaptasyonu” olan proje ile yürütücüsü Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Daire Başkanlığı ve proje ortağı Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) başvuru sonucunda proje tüm değerlendirme aşamalarını geçerek başarılı bulunmuş ve hibe almaya hak kazandı.

Antalya’nın iklim değişikliğine karşı risk yönetimi stratejisinin hazırlanması projenin genel hedefleri arasındadır. 24 ay sürecek olan proje kapsamında halkın bu konuda bilinçlendirilmesi sağlanarak, proje faaliyetleri çerçevesinde; turizm, balıkçılık, biyolojik çeşitlilik, tarihi ve doğal mirasları korumak için alınması gereken önlemlerin belirlenebilmesi için aktiviteler düzenlenecektir.

Antalya’nın Deniz ve Kıyılarının İklim Değişikliğine Adaptasyonu
Neden Antalya’ya odaklanıyoruz? Antalya, Akdeniz kıyılarında Türkiye’nin en büyük ekonomisi olup, ülke ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır. Akdeniz havzası, iklim değişikliğinin etkilerine karşı dünyanın en savunmasız alanlarından birisidir ve bölgedeki kıyı alanları iklim değişikliğine karşı savunmasız durumdadır. Akdeniz’deki Avrupa şehirleri, iklim değişikliğinin etkilerinin farkında ve riskleri yönetmek için uyum önlemleri almaktadırlar. Türkiye’de şehirlerin konuyla ilgili tartışmalar başlatmaları büyük önem taşımaktadır.

Antalya, Akdeniz sahilindeki en büyük sahil topluluklarından biridir. Bölge, zengin kültürel ve doğal mirasıyla popüler bir turizm merkezidir. Antalya şehri, zengin flora ve faunası ile doğal bir müze ve laboratuvar olarak hizmet vermektedir. Antalya’daki Özel Koruma Alanları, Akdeniz’in endemik ve nesli tükenmekte olan türleri için önemli yaşam alanlarıdır ve kıyı sahilleri olan Alanya, Phasalis, Olympos, Tekirova, Üçadalar, Adrasan ve Beşadalar da eşsiz bir denizel biyoçeşitliliğe ev sahipliği yaptığı rapor edilmiştir. Ayrıca kıyı şeridi boyunca dağılmış çok sayıda antik şehir ve kalıntılar da yer almaktadır. 657 km’lik kıyı şeridine sahip olan Antalya, denizle bağlantısı olan 25 adet nehir girişi bulunmaktadır ve bu alan iklim değişikliğine karşı savunmasızdır. İklim değişikliğinden kaynaklanacak olan etkinin kapsamı ve büyüklüğü için çalışmalara ihtiyaç vardır.

Proje, biyoçeşitlilik, arkeoloji ve turizm gibi alanlarda iklim değişikliğinin risk değerlendirmelerinin yanı sıra sayısız ağ oluşturma ve kapasite geliştirme faaliyetlerini içermektedir. Proje faaliyetleri, iklim değişikliği konusundaki farkındalığın artmasını sağlayacak ve özellikle iklim değişikliğinin, denizel ortama ve kıyılarına olan etkilerine, dolayısıyla ekonomiye, kültürel mirasa ve biyoçeşitliliğe olan etkilerine odaklanacaktır. Araştırmaya katkıda bulunacak iki deniz saha araştıması yapılacaktır. Çalışma, deniz seviyesinin yükselmesi, istilacı türler, asitleşme, sıcaklık artışı ve aşırı hava koşulları üzerinde en fazla risk altında kalacak olan Antalya çevresindeki yerleri belirlemek için bir ön değerlendirme geliştirecektir.

http://antalyadeniziklim.org/

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !