Sualtına ve tarihe meraklı iseniz denizin içinde gizlenen tarihi eserleri de görmenizi tavsiye ediyorum. Dün İzmirli Arkeolog Prof. Dr. Hayat Erkanal ve ekibinin Ege Denizi’nde yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vermiştik. Bugün ise ilgilenenler için Ege Denizi’nde görebileceğiniz tarihi dalış noktalarını ve dalmaya yeni başlayacaklar için Ege’deki tüm dalış okullarının adreslerini paylaşacağız…
İzmir
ÇEŞME: Yatak Odası, 88 Taşları, Ayrık Taş, Monem Batığı, Barakuda Taşları, Noname (Makri Adası’nın Dalyanköy’e bakan kısmı), Kumbara, Göbek Taşı, Patlak Taş, Ildırı Mağara Resifi, Ildırı Fener Adası, Orkinos Çiftliği.
KARABURUN: Balıkçı limanının önünde yer alan Büyükada, Küçükada, Domuzburnu’nda dalış yapılıyor. Bu noktalara dalış merkezlerine ait bot ve teknelerle ulaşılabiliniyor.
SEFERİHİSAR: Sığacık, Çifte Kale.
DATÇA: Topan Adası, Armutlu, İnce Burun.
Balıkesir
Ayvalık: Bir rivayete göre kayıp Atlantis’in yer aldığı yer olan Ayvalık, eşsiz dalış olanaklarına sahiptir. Güneş Adası, Yuvarlak Ada, Kerbela Taşları belli başlı dalış noktalarıdır. En popüler dalış noktası ise, Kız Adasının açık denize bakan yanıdır. 19 metre derinlikte başlayan sualtı faunası gerçekten görülmeye değerdir.
Muğla
Datça: Ünlü coğrafyacı Strabon’un “Tanrı çok sevdiği kulunu ömürlü olsun diye Datça yarım adasına gönderir” dediği Datça’da harika dalış alanları bulunmaktadır. Kara incir açıklarında bulunan irili ufaklı adacıklar etrafında, 10-40 metre arasında köpekbalığı, yunus, Akdeniz Foku, kovuk içlerinde mürenler bir arada görülebilir. Datça yat limanına sonradan bağlanmış olan küçük bir adacık olan Esen ada uygun dalış noktalarına sahiptir.
Marmaris: 52 Dalış noktası ve çeşitli antik kalıntıların yer aldığı Marmaris’in derinlikleri her dalıcıyı mutlu edecek çeşitlilikler içerir. Dış boğaz’da, 33 metrede Rodos, Kütük Burnu, Cennet Adası, Kadırga Feneri, Kargı Adası başlıca dalış noktalarıdır. Cennet adası yamaçlarından yapacağınız duvar dalışında derinliğe dikkat edilmelidir. Duvarın üstü, birbirinden güzel bitki ve macro yaşamın barınağıdır.
Bodrum: Dünyanın sayılı sualtı müzelerinden birini barındıran Bodrum bütün güzellikleri yanında sualtı turizminde Türkiye’nin dışarıya açılan penceresidir. Bodrumun doğusundaki Orak adası derinliği, mağaraları, rengarenk süngerleri ve 100 metreyi geçen doğu duvarıyla bir dalış cennetidir. Sığ yerlerdeki taş formasyonu da ayrı bir güzelliktir. Oraklar tüm bir dalış gününü alacak zenginliğe sahiptir. Antik kalıntıya da rastlanabilen Kargı ve Köçek adalarının 20-30 metre derinlikleri, makro fotoğrafçılık için uygun irili ufaklı pek çok canlı barındırmaktadır. Köçek adası yolunda bulunan 19 metredeki resif’ dalınması gereken bir noktadır. Bu resifte avlanma yapılmadığı zamanlar her türlü canlıyı görebilirsiniz. Çatal adası ve karşı sığlıklar, Gemitaşı bahçesinin kıyıları dalış için ilginç noktalardır.
Çanakkale
Saros: İstanbul’a yakınlığı dolayısıyla dalıcıların gözdesi olan Saros, dalıcıların ilgisini çekecek batıklarla doludur. Çanakkale boğazının çıkışındaki Kaptan Franko, Saros körfezinde Kemiklinin açığında 30 metrede yatan Lundy dalınabilecek batıklardandır. Boğazda 15 ile 30 metre derinliklerde yeni eski her türlü kalıntıyla karşılaşılabilir. Siyah mercan da dahil olmak üzere su altı faunası oldukça zengindir. Ancak akıntıya dikkat edilmelidir.
Gökçeada ve Bozcaada: Her iki adaya da düzenli feribot seferleri yapılmaktadır. Gökçeada’da dalış okulu olmadığından, çevre illerdeki dalış okullarına başvurulmalıdır. Gökçeda’nın Kuzu Limanı’nda Birinci Dünya Savaşı’ndan kalma batık kalıntıları vardır. Mermer Feneri ile Anadolu yakası arasında kalan bölgede araştırma yapılırsa devasa çapalar ve gemi kalıntılarına rastlanabilir. Eşşek adası civarında Orfoz ve Karayer adaları da her türlü canlıyı görülebileceği dalış noktalarıdır. Mermer Burnu, Tuz Burnu’nun güney sahilleri serbest dalıcılık için uygundur. Çanak limanı, Bakla Taşı ve Pınar Dere Gökçeada’nın diğer dalınabilir noktalardır. Pekçok turistik aktivitenin yeraldığı Bozcaada’da dalış okulu da bulunmaktadır. Bozcaada kıyıları keşfedilmeye hazır pek çok dalış noktalarına sahiptir.
Sinan Genç
Kaynak: Yeni Asır