12 ülkeden Dragon sınıfında 59 teknenin katılımı ile gerçekleşen Helsinki Gold Cup, Andy Beadsworth, Ali Tezdiker ve Simon Fry’den oluşan Provezza Dragon ekibi için pek de iyi başlamadı.
Ancak kuzey sularına yabancılığı ilk iki yarışın sonunda aşan ekip, iki günün boş geçmesine rağmen son üç yarışta elde ettikleri birinciliklerle üçüncülüğü yakalamayı başardı.
İlk iki yarıştaki kötü puanlarını son üç yarışta elde ettiği birinciliklerle telafi eden Andy Beadsworth dümenciliğindeki TUR 1212 Provezza Dragon, Danimarkalı African Queen XI ve Hollandalı Troika’nın ardından üçüncülük derecesi ile kürsüsünde kendine yer buldu.
Helsinki’deki yarış günlüğünü Provezza Dragon ekibindeki Ali Tezdiker’in kaleminden aktarıyoruz:
HAZIRLIKLAR
Gold Cup hazırlıklarımız aslında yarış startından önceki hafta Burnham On Crouch’ta (İngiltere) yeni teknenin son hazırlıklarını yaparak başladı.
Petticrows Tersanesi’nde yarım günlük çalışma ile tekne yelken yapmaya hazır hale geldi ve kanalda bir saati geçmeyen testi Tim Tavinor ve Andy Beadsworth ile gerçekleştirdik.
Sonrasında kalan hazırlıklar için tekne tekrar tersaneye geri gitti ve ertesi akşam Helsinki’ye doğru yola çıktı.
Tekne Helsinki’ye 20 Temmuz’da ulaştı. Yağmurlu günde ilk yaptığımız hazırlıklar yarış kaydı, yedek direğin güvenli bir şekilde saklanması, yarış direğinin dikilmesi, yarış süresince gerekli olan içecek ve gıda temininin keşfi gibi hazırlıklar oldu.
21 Temmuz sabahından itibaren direk ayarı, yarış haftası boyunca kullanılacak yelkenlerin seçilmesi ve deklare edilmesini bitirdikten sonra teknemizi küçük bir törenle suya indirdik.
Andy ile kısa bir yelken seyrinden sonra son hazırlıklarımızı yapmak üzere marinaya geri döndük.
İLK GÜNÜN EN BÜYÜK TESELLİSİ
Rüzgar güneybatı yönünden 5-7 knot civarlarında seyrediyordu.
59 teknelik filoda bir çok teknenin bizim gibi Helsinki’nin rüzgar koşulları konusunda pek bir fikri yoktu. Dolayısıyla güvenli bir başlangıç için 800 metre uzunluğundaki start hattında ortadan, temiz bir rüzgarla yarışa başlamaya karar verdik.
Zira, zaten hafif olan bir havada startın bir ucundan diğer ucuna gitmek ve pozisyon almak start zamanı kadar süre alıyordu…
Yarış başında süratimizle hemen ön grubun içine çıktık ancak start sonrası sancak L-Line’a giden 25 teknelik grup havanın biraz daha batıya dirise etmesiyle yarışın ilk 15 dakikasından itibaren çok avantajlı hale geldiler ve bu farkı yarışın sonuna kadar korudular,
İlk gün sonunda tek yapabildiğimiz 30’lu derecelerden 17. sıraya tırmanmak oldu.
Karaya döndüğümüzde bizi ümitlendiren tek şey, neredeyse bütün kuvvetli rakiplerimizin sıralamada arkamızda olmasıydı.
İKİNCİ GÜN FARKLI TAKTİK
İlk güne benzer bir açıdan gelen rüzgar bizlere ilk gün acı bir şekilde tecrübe ettiğimiz yarışı hatırlattı.
Ancak körü körüne komite botundan start alıp sancak L-line’a ilk tramolayı atmaktansa, komite botu etrafında yoğunlaşan trafiğin altından temiz bir rüzgarla start alıp fırsatını bulduğumuzda grubu tramola atıp iskele kontra geçebileceğimiz bir an bekledik.
Düşündüğümüz ve istediğimiz gibi başardık, ancak bu sefer de yarışın lideri iskele L-line’dan ilk orsa şamandırasına geldi..
İkinci yarışı da 18. sırada noktaladık.
ÜÇÜNCÜ GÜN İLK BİRİNCİLİK GELDİ
Rüzgarın doğudan estiği bir güne uyandık.
Yerel yelkencilerden öğrendiğimiz en önemli bilgi, rüzgarın bu yönden eserken çok dirse etmediği şeklindeydi…
Ancak hava tahmininde rüzgarın start saatinde doğu-güneydoğu yönünden başlayıp hava ısındıkça güneye doğru güneşi takip eder bir şekilde döneceğini gösteriyordu.
Biz de ekip olarak bunu baz alıp, komite botundan start ederek sancak L-line’a ilk tramola atan tekne olduk. Böylece yarışı ilk sırada bitirmeyi başardık.
Bizim için çok büyük bir moral kaynağı olan bu birincilik bir bakıma kendimizi bulmamızdaki en büyük etken oldu.
DÖRDÜNCÜ VE BEŞİNCİ GÜNÜ YARIŞ YAPILAMADI
Rüzgar koşullarının bir türlü yarışa uygun olmaması nedeniyle dördüncü günü karada rüzgarı bekleyerek geçirdik. Bu sürede tekne üzerinde yapılması gereken işleri bitirdik.
Beşinci gün, rüzgar doğu ve güneydoğudan esme belirtileri gösterse de yarış parkurunda 3 saate yakın bekledikten sonra karaya geri döndük.
Bir önceki gün gibi yarış yapılamamıştı.
ALTINCI GÜN İÇİN KURAL DEĞİŞİKLİĞİ
Gold Cup kurallarına göre normalde günde bir yarış yapılıyordu.
Beşinci günün akşamında Başhakem Nino ile tekne sorumluları arasında bir toplantı düzenlendi ve hemen herkesin kabulü ile son gün iki yarış yapılması kararlaştırıldı.
Doğudan 7-8 knot hızında başlayan rüzgar, gün sonunda 15-16 knot’lara kadar ulaştı.
Gerçekleşen iki yarış sonunda iki birincilik daha elde etmek bizi genel klasmanda 3. sıraya çıkarttı.
Hedefimiz her ne kadar yarışı kazanmak olsa da, değişken rüzgar koşulları etkisinde ve kalabalık bir filoda bu dereceyi elde etmek, 1952 Helsinki Olimpiyat Oyunları’nda kullanılmış tarihi kürsüye çıkmak bizleri yeterince onurlandırdı ve mutlu etti.
Yarış sonrasında teknemizi paketleyip kalan işlerinin tamamlanması için Burnham On Crouch’a (İngiltere) geri gönderdik.
Yarışlar süresince yeni dostlar kazandık, önceki dostlukları da perçinledik ve bir sonraki yarışta buluşmak üzere rakiplerimizle sözleşerek Helsinki’den ayrıldık.
DRAGON GOLD CUP 2018
20-28 Temmuz / Helsinki
Katılan tekne sayısı: 59
Yapılan yarış sayısı: 5
1. DEN 411 / African Queen XI (Jørgen Schönherr-Christian Videbæk,Theis Palm)
5.0 – 1.0 – 12.0 – 6.0 – 5.0 (29.0)
2. NED 412 / Troika (Pieter Heerema-Lars Hendriksen, George Leonchuk)
9.0 – 2.0 – 3.0 – 11.0 – 7.0 (32.0)
3. TUR 1212 / Provezza Dragon (Andy Beadsworth-Ali Tezdiker, Simon Fry)
17.0 – 18.0 – 1.0 – 1.0 – 1.0 (38.0)
Kaynak: TurkSail / Ali TEZDİKER