Dünya Su Günü 22 Mart 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda ilan edildiği tarihten itibaren dünyanın giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek amacıyla, Birleşmiş Milletler’in su alanında çalışmalar yapan diğer bir kuruluşu olan UN Water tarafından her yıl farklı temalar belirlenerek kutlanıyor.
2018 yılının temasını “Su İçin Doğa” olarak belirleyen UN Water, dünyanın içinde bulunduğu su krizinin çözümünün doğada olduğunu vurguluyor. Bu tema ile dünyada yaşanan taşkınlar, ormansızlaşma, iklim değişikliği vb. olayların insan sağlığı ve yaşam kaynakları üzerindeki etkilerinin azaltılması için farkındalık yaratmayı amaçlıyor.
2050’ye kadar, dünya nüfusunun su talebi bugünden yüzde 30 daha yüksek olabilir. Yeryüzünün yüzde 70’i sularla kaplı. Bunun yüzde 97’si tuzlu, yüzde 3’ü ise tatlı sulardan oluşuyor. Tatlı su miktarının ise yalnıza yüzde 1’i erişilebilir ve kullanılabilir durumda; kısacası insanoğlu şu anda yeryüzünde temiz suyun yalnızca yüzde 1’ine ulaşabiliyor. Günümüzde, yaşam alanlarına yakın güvenli su kaynağı bulunmayan, uzaktaki kaynaklara ulaşabilmek için saatlerce yürümek zorunda kalan ve uzun kuyruklar bekleyen, kirli su kullanımının sağlık üzerindeki etkileriyle mücadele eden 663 milyondan fazla insan bulunuyor.
Türkiye su zengini bir ülke değil. Kişi başına düşen yıllık su miktarına göre ülkemiz su azlığı yaşayan bir ülke. Kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı ise bin 519 metreküp
Kaynak: Deni Habwe