3 MİLYON $ LIK DENİZ KABUĞU BODRUM DENİZ MÜZESİ’NDE

Sabancı Holding’in eski CEO’su Hasan Güleşçi deniz kabuğu koleksiyonunu Bodrum Deniz Müzesi’ne bağışladı. Güleşçi, bu koleksiyonu 130 ayrı ülkeden topladı.

Hasan Güleşçi adını ekonomi dünyası çok yakından bilir. 40 yıl Sabancı Holding’de yöneticilik yapan Güleşçi, CEO olarak emekli oldu. Kendisi için Türkiye’nin ilk CEO’larından biri unvanını kullanabiliriz. Uzun yıllar Sakıp Sabancı gibi renkli bir işadamıyla birlikte çalıştıktan sonra emekliliğinin tadını birçok kişinin emekli olduktan sonra yapmak istediği gibi- Bodrum’da çıkarıyor. Güleşçi şu günlerde yeni bir girişimiyle gündemde, özellikle Bodrumlular ve deniz sevdalılarının gönlünde taht kuran bir jestiyle.

Güleşçi yaklaşık 40 yıldır dünyanın farklı yerlerinden topladığı eşsiz deniz kabuğu koleksiyonunu Bodrum Deniz Müzesi’ne bağışladı. Evet, artık Bodrum’da bir deniz müzesi var. Bodrumlular uzun zamandır bu müze için çalışıyordu. Yeri gelmişken kısaca müzeden söz edeyim. Müze bu ay başında Bodrum Ticaret Odası ve Bodrum Belediyesi’nin katkılarıyla açıldı. Eski Bedesten müzeye dönüştürüldü. Müze’de Bodrum’da yapılmış balıkçı teknesi, sünger teknesi, trol, gangava ile yolcu teknesi olarak denizlerde ter dökmüş teknelerin maketleri var. 50 teknenin maketi gerçek ölçülere bağlı kalınarak Ali Kemal Denizaslanı tarafından yapıldı. Bu teknelerde çalışmış kaptan, gemici, süngerci, miçoların da fotoğrafları ve hayat hikayeleri de sergileniyor.

Müzenin en özel bölümlerinden biri Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’ya ait. Bu bölümde Kabaağaçlı Ailesi’nin vereceği ünlü şaire ait eşyalarla donatılacak. Belediye Başkanı Mehmet Kocadon sünger müzesi açmak için çalışma yaptıklarını da söyledi. Önümüzdeki dönemde müzenin çok daha büyüyeceği aşikar.

Güleşçi de belki de Türkiye’de tek olan deniz kabuğu koleksiyonunu bağışlayarak müzeye çok büyük bir katkı sundu. Güleşçi, bu kadar deniz kabuğunu biriktirebilmiş olmasında Sakıp Sabancı’nın büyük katkısı olduğunu söylüyor. ‘Rahmetli Sakıp Sabancı çok gezerdi, ben de onunla beraber Manila’dan Hawaii’ye kadar dünyanın her yerinden topladım. Gittiğim her yerde deniz kabuklarını araştırdım’ diyor.

130 ayrı ülkeden toplanan 4 bin deniz kabuğunun değerinin yaklaşık 3 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Güleşçi, deniz kabuğu koleksiyonunu Bodrum’daki evinde yaptırdığı özel bölümde muhafaza ediyor.

Güleşçi, bu koleksiyonu müzeye bağışlamaya karar veriş sürecini ise şöyle anlatıyor:

Bodrum’da deniz kabuklarına özel ilgisi ve derin bilgisi olan Volkan Acar’la tanıştım. Karşılıklı olarak görüş alışverişinde bulunuyorduk. Bana Deniz Müzesi’nden söz ederek koleksiyonun orada sergilenmesini önerdi, böylece daha geniş kitlelere ulaşacak’ şeklinde konuşuyor. Güleşçi dünyada büyük deniz kabuğu müzeleri olduğunu da belirterek ‘Ancak benim koleksiyonumdaki kadar geniş ve farklı ailelere ait kabuklar yok’ diyor. Güleşçi’nin deniz kabuğu sevdası farklı alanlara da yansımış, çünkü kendisinin ‘pullarda deniz kabuğu’ konulu 10 ciltlik bir de pul koleksiyonu var.

Kaynak: Kaptan Haber / akşam

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !