Türkiye Yelken Federasyonu’nun logosu bir kez daha değişti. Yönetim Kurulu Toplantısı’nda alınan karar uyarınca, eski logonun revize edilerek kullanılmasına karar verildi.
Bu arada TYF’nin 2017 İlke Kararları da yenilendi. Bu yenileme ile TYF’nin İstanbul Ofis değişikliği ile İzmir Ofisi’nin açılması gibi değişiklikler de deklare edilmiş oldu.
Özlem Akdurak liderliğinde gerçekleşen TYF’nin 3. Yönetim Kurulu Toplantısı’nda 31 Aralık 2015 tarihinden önce kullanılan logoya geri dönülmesine karar verildi. Bazı “küçük kalem oynatmalar”la revize edilen “yeni” logonun kullanılmasına 20 Aralık 2016 tarihinde başlandı.
TYF’nin logosu 9 yıl sonra yine değişti >>
Öte yandan 2017 İlke Kararları da yayınlandı. Ana hatlarda büyük değişiklikler olmamasına rağmen bazı maddelerde ekler yapıldı, bazı ifadelerde de değişikliğe gidildi. Örneğin, sporcularda “Bayan” olan ifade yerini “Kadın”a bıraktı.
TYF İSTANBUL VE İZMİR BÜROLARI
Bu arada, 2017 İlke Kararları’nda konuya yakın olan kişiler tarafından bilinen, ancak bu konuda bir duyuru yapılmayan TYF ofisleri ile ilgili gelişmeler de “deklare” edildi.
Bilindiği gibi Serhat Belli tarafından TYF ilk kez İstanbul’da Kalamış bölgesinde kendine ait bir ofise sahip olmuştu. “Yüksek maliyet” nedeni ile kapatıldığı öğrenilen Kalamış Ofisi, 4. Levent’e taşındı.
Genel Merkezi Ankara’da bulunan TYF, bu arada İzmir Bürosu’nu da hizmete açtı. İlgilenenler için adresler şöyle:
TYF İstanbul Bürosu:
Eski Büyükdere Caddesi, No: 43, Kat: 2
4. Levent / İstanbul
TYF İzmir Bürosu:
İşçiler Caddesi, No: 143, Kat: 1
Alsancak / İzmir
“GAZOZUNA YARIŞ” SERBEST Mİ?
İlke Kararları’nın “TYF Faaliyetleri’nde Yer Alma Şartları” ve “Faaliyetlere Katkı Payları” başlıklı konularda değişiklik yapılmadı. Sadece IOM sınıfı ile ilgili maddelere bazı ayrıntılar eklendi.
Değişiklik yapılmayan madelerden 2.1’in “b” bendindeki bir bölüm gözümüze takıldı:
“İllerde yapılan yarışlar, ‘Açık’ statüde düzenlenebilir. ‘Açık’ statüde düzenlenen herhangi bir il yarışında ilgili yarışı düzenleyen kurum/kuruluş/kulüp tarafından bir katılım/kayıt ücreti talep edilecek ise bu yarış da TYF Faaliyet Programı’nda yer almak zorundadır.”
Acaba bu madde, bir dönem “ciddi baş ağrılarına” yol açan “Gazozuna Yarış” gibi konularda bağlayıcı olacak mı?
Yoksa “kayıt ücreti alınmadığı” durumlarda yelkenciler arasında eğlence amacıyla böylesine etkinlikler TYF programına dahil edilme zorunluluğu olmadan sorunsuzca düzenlenebilecek mi?
BOĞAZ’DA YARIŞMANIN BEDELİ
Dikkatimizi çeken bir diğer konu da “Katkı Payları” konulu 2.3.2’deki “c” bendindeki “Boğazlarda yapılacak yarışlarla” ilgili tanımlamada…
Buradaki metin de önceki İlke Kararları’nda yer alan metinle bire bir aynı:
“Boğazlarda tek gün olarak planlanacak yarışlar için Yelken Kulübü’nce ödenecek ‘Faaliyetlere Katkı Payı’ 25.000 TL+KDV’dir. Ayrıca yarışa kayıt yaptıran tekne başına 65 TL alınacaktır. Yarışların sponsor ismi ile birlikte anılması durumunda TYF’ye ek olarak bir bedel ödenmeyecektir.”
Ancak uygulama aşamasında Bosphorus Cup ya da BMW Bosphorus Sailing Fest gibi sponsorlu Boğaz yarışlarında, “sponsorluk için ek bir talepte bulunulmayacağı” belirtilmesine rağmen, organizasyondan 25 bin liranın çok üzerinde bir tutar talep edildiği biliniyor. Bu durumda acaba yeni yönetimin tavrı ne olacak?
ANTRENÖRLER KONUSU
“Hareketli Salma, RS:X, RS:One ve Techno 293 Yarışlarına İlişkin Antrenörlerde Aranacak Şartlar” başlıklı 9’uncu Madde’ye ise 2017 İlke Kararları’nda yeni bir bölüm eklendi.
Önceki dönemde disiplin cezalarına ve tartışmalara yol açan nedenleri ortadan kaldırmaya yönelik maddenin içeriği şöyle:
“a) TYF Faaliyet Programı’nda ve İl Faaliyet Programları’nda bulunan Hareketli Salma ve RS:X, RS:ONE ve Techno 293 Sınıfları yarışlarında her kulübün sporcularından sorumlu vizeli ve ilgili kulüp tarafından görevlendirilmiş bir antrenör bulunacaktır.
Görevlendirilmiş bir antrenörü olmayan kulüp sporcuları yarış alanına gelmiş olsalar dahi yarışa alınmayacaktır. Bir antrenör sözleşmesi olduğu kulüp tarafından başka bir kulüp sporcusuna ilişkin görevlendirilebilir.
Söz konusu görevlendirme ilgili antrenörün kulübü tarafından imzalanacak bir yazı ile yapılabilir. Başka bir kulüp sporcusu için görevlendirme yazısı alan antrenörün toplam sporcu sayısı 10’u geçemez. Bu maddeye ilişkin yetki ve sorumluluk TYF Faaliyet Programı’nda Yarış Sorumlusu’na, İl Faaliyet Programları’nda ise İl Temsilcisi’ne aittir.
b) Antrenör Talimatı gereği vizesini yaptırmamış olan antrenörler yarış alanına gelip antrenör olarak yarışa katılamazlar. Söz konusu antrenörlerin sporcuları da yarışa alınmaz. Bu maddeye ilişkin sorumluluk ilgili kulübe aittir.
c) Bir kulübe bağlı olmaksızın ferdi lisans ile yarışan sporcular yarış öncesi bunu deklare etmek zorundadır. Söz konusu deklarasyonu yapan sporcuya ilişkin olarak antrenör şartı aranmaz. Ancak su üzerinde sporcuya verilecek destek için Yarış Sorumlusu veya TYF temsilcisi tarafından sorumlu bir antrenör atanır.”
PARKUR PAYLAŞIMI
“Diğer Konular” başlıklı 10. Madde’nin 10.1. bendinde, “Çok sınıflı yarış organizasyonlarında aşağıdaki gruplar sadece kendi içlerinde aynı parkurda eş zamanlı yarışabilirler. Herhangi bir grup bir diğeri ile aynı parkurda eş zamanlı yarıştırılmayacaklardır” deniliyor.
Önceki İlke Kararları’ndaki yer alan Yat, Dragon, Hareketli Salma Sınıfları, Sörf Sınıfları ve Uçurtma Sörfü’nün yer aldığı listeye bu kez Sports Boat ile IOM sınıfları eklendi.
10. Madde’deki diğer ekler de şunlar:
MALZEME TEMİNİ
10.3. Kulüplere tahsis/altyapı desteği adı altında verilen malzemeler TYF İcra Kurulu veya Yönetim Kurulu kararı ile istendiği anda en geç bir hafta içinde istenilen yere teslim edilecektir. İstenilen malzemenin zamanında teslim edilmemesinden kulüp ile birlikte kulüp başkanı/şube başkanı/şube kaptanı müşterek ve müteselsilen sorumlu olacaklardır.
FAALİYETLERDEN YASAKLAMA HAKKI
10.7. TYF, faaliyet dosyalarında yapmış olduğu incelemeler sonucunda hakkında eksiklik ve düzensizlik tespit edilen ve yapılan uyarıya rağmen, verilen süre içinde dosyalarını tamamlamayan kulüp/kurum/kuruluş/şirketler ve diğer üçüncü şahısların 2017 yılı TYF Faaliyet Programı’nda ve İl Faaliyet Programları’nda yer alan yarış aktivitelerini yasaklama hakkını saklı tutacaktır.
ÜÇÜNCÜ ŞAHISLARLA İLGİLİ ÖZEL PROTOKOL
10.10. Ülkemizde yapılacak Türkiye şampiyonalarını düzenleme hakkı TYF mülkiyetinde olup, TYF dışında herhangi bir üçüncü şahıs ancak TYF ile yapacağı özel bir protokol ile bu hakkı devralabilir. Bu madde hükmü tüm yelken sınıfları için geçerlidir.
Kaynak: TurkSail