3 yaşında 4 bin 400 km yol katedecek

Bisikletle çıktıkları uzun yolculuklarla tanınan Soner ve İnci Sarıhan çifti 3 yaşındaki çocukları Tibet’i de alarak bu kez Hollanda’dan Türkiye’ye geliyor. Türkiye ile Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının 400. Yıldönümüne denk gelen seyahat sırasında minik gezgin Tibet ve ailesi, 4 bin 400 km boyunca iklim değişikliği ve çevre dostu araçlara da dikkat çekmeye çalışıyor.

7 yıldır bisikletle uzun seyahatler yapan Soner-İnci Sarıhan çifti, çocukları Tibet’in dünyaya gelmesiyle birlikte seyahatlerine farklı bir boyut kazandırmıştı. Beden eğitimi öğretmeni Soner Sarıhan, Tibet’i bisikletinin arkasına bağladığı bir çadırla çekerken dünyanın korunmasına yönelik çeşitli mesajlar veriyor. Geçen yıl henüz 22 aylıkken Orta Avrupa ülkelerini bisikletle dolaşan minik Tibet ve ailesi bu yıl 4 bin 400 km’lik bir yolculuğa çıktı. Kuzey Avrupa7dan başlayan yolculuk yaz boyunca pedal çevirerek İstanbul’da noktalanacak. 1612’de başlayan Türkiye-Hollanda ilişkilerinin 400. Yılı resmi kutlamaları kapsamına da alınan yolculuk bu nedenle Hollanda’dan başladı. Amsterdam Belediye Başkan Yardımcısı Andre Von Es, Rotterdam Başkonsolosumuz Togan Oral, Lahey Büyükelçi vekili Cem Utkan Sarıhan Ailesi’ni 4 Temmuz’da uğurlarken, İstanbul’a götürmeleri için hazırlanan lale soğanlarını da teslim ettiler. Törenle yola çıkan Sarıhan Ailesi, 5 gün pedal çevirerek Almanya’ya ulaştı. Yol boyunca yaşadıklarını kayıt altına alan Soner-İnci Sarıhan çifti, çocukları Tibet aracılığıyla çevreci mesajlar vermeye devam ediyor.

Küresel iklim değişikliğine dikkat çekiliyor

Türkiye Erozyonla Mücadele Vakfı’nın kuruluşunun 20. Yılı nedeniyle “Toprak Yaşamdır” sloganıyla pedal çeviren aile, küresel ısınmaya dikkati çekiyor. Minik Gezgin Tibet yol boyunca çayırlarda otlayan inekleri seyrederken, çiftçilerin traktörlerine binerek tarlalarda geziyor. Yaklaşık bin 100 kilometre yol aldıktan sonra Berlin’e ulaşan Sarıhan Ailesi’ni, Berlin Büyükelçiliği’nde Müsteşar İskender Okyay karşıladı. Berlin, Prag, Viyana, Bratislava, Budapeşte, Belgrad ve Sofya üzerinden İstanbul’a gelmeyi amaçlayan aile, bisikletle ulaşımın ekonomik ve sağlıklı olduğuna dikkat çekerken, küresel iklim değişikliğinin dünyayı yaşanmaz kılacağın vurgu yapıyor. Soner Sarıhan, “Bisiklet hem çevre hem de insan sağlığı için çok önemli bir araç. İnsanlar, çocukları olduğu zaman sosyal yaşamın bittiğini düşünerek tatile çıkamadığından söz ediyorlar. Bu yanlış bir kanıdır ve biz üç yaşındaki çocuğumuzla birlikte çadır kurup pedal basıyoruz. Avrupa’da “Eurovelo” denilen bir bisiklet ağı var. Bisiklet yolları konusunda Almanya ve Hollanda muhteşemler. Sadece bisikletin girebildiği bağımsız bisiklet yolları var. Her şehir birbirine bu yollar ile bağlı, burada bisiklet sürmek çok güvenli. Bu sebeple Tibet Çınar büyüyene kadar Avrupa’da süreceğiz. Bisiklet alt geçitleri, bisiklet üst geçitleri sayesinde araçlarla hiç karşılaşmadan binlerce km sürmek mümkün. Almanya’daki bisiklet yollarının uzunluğu on binlerce km. Oysa bu ülkeler kuzeyde olduğu için Türkiye’den çok şanssız. Güneşli gün sayısı az ama bisiklet medeniyeti var. Ülkemize kadar bisikletle gelerek doğanın korunmasının önemine değinmek istiyoruz” dedi.

Tibet yolculuk için hazırlandı

İnci Sarıhan ise, çocukları Tibet’in güvenliği ve sağlığı için her türlü tedbiri aldıklarını belirtirken, kapsamlı bir ilk yardım ve acil durum çantası bulundurduklarını söyledi. Geceleri çadırda yada otelde kaldıklarını belirten İnci Sarıhan, kendilerini misafir etmek isteyen Avrupalıları’da kırmadıklarını vurguladı. Her yolculuk öncesinde Tibet’i alıştırmak için çadır kampları kurduklarını, Türkiye’de ki dağlara beraber çıktıklarını ve uzun yürüyüşler yaptıklarını söyleyen İnci Sarıhan, böylece 3 yaşındaki çocuğun seyahatlerde hiç zorlanmadığını vurguladı. Türkiye’nin ün küçük gezgini Tibet ve ailesinin seyahati yol boyunca uydu takip cihazı aracılığıyla izlenirken, sosyal paylaşım sitelerinden de maceraları izlenebiliyor.

GÖkhan Karakaş {Milliyet}

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !