Türkiye Yelken Federasyonu (TYF) tarafından BAYK işbirliğinde düzenlenen 3. Yat Türkiye Şampiyonası’na 22 tekne kayıt verdi ancak ilk gün 21 tekne start etti. Kayıt olmadığı için Destek sınıfı açılmadı, aynı nedenle IRC Maxi’deki Anything-Dere Construction IRC1’e dahil edildi. Hakkaniyetin sağlanması açısından planlanan Madalya Yarışı kaldırıldı.
Bodrum, bu yıl bir kez daha TYF Türkiye Yat Şampiyonası’na evsahipliği yaptı.
Geçen yıl Mustafa V. Koç’un adı ile anılan ve 33 teknenin katılımı ile düzenlenen şampiyonada sayı bu yıl 22’ye düştü. Hiç kayıt olmaması üzerine Destek sınıfı açılmadı, IRC Maxi’de yarışmak isteyen Anything-Dere Construction da aynı nedenle IRC1 grubuna dahil edildi.
Bu arada talimatta yapılan bir değişiklikle, sayı yetersizliği yüzünden ve hakkaniyetin sağlanması açısından planlanan Madalya Yarışı’ndan vazgeçildiği bildirildi.
28-29-30 Temmuz tarihlerinde orsa-pupa rotalı toplam 6 yarışın hedeflendiği şampiyonada en az 5 yarış yapıldığında bir yarış atma hakkı doğacak.
Bu arada Protesto Kurulu tarafından yayınlanan bir duyuru ile, World Sailing Yelken Yarış Kuralları (RRS) 2017-2020 ve Türkçe çevirisi arasında uyuşmazlık olduğunda, İngilizce orijinal metnin esas alınacağı ilan edildi.
KARARLAR TEMYİZE KAPALI
Orhan Tüker’in PRO olarak görev aldığı 3. Türkiye Yat Şampiyonası’nda Başhakemliği Ayberk Olcay üstlendi. Verilecek kararların temyize kapalı olduğu Protesto Kurulu’nun başkanlığını ise Hulki Oruz yapıyor.
TYF Başkan Vekili Ceyhun Üstüner ile TYF İcra Kurulu Üyesi Ali Doğaner’in de hazır bulunduğu şampiyonanın ilk günü iki şamandıra yarışı gerçekleşti.
İlk yarışın startı tüm sınıflara saat 13.20’de, ikinci yarışın startı saat 15.18’de verildi.
Teknelerin trafik hattından uzakta, Çelebi Adası açıklarında kurulan bacak uzunluğu 1.65 deniz mili mesafeli sosis rotada her yarış iki orsa, iki pupa kolunda gerçekleşti.
12-16 knot arasında seyreden batılı rüzgarda ilk teknenin 52 dakika, son teknenin 1 saat 14 dakikada tamamladığı birinci yarışın ardından 20 derece dirise eden rüzgar yönüne göre parkur yeniden düzenlendi. İkinci yarışta ilk teknenin süresi 1 saat 01 dakika, son teknenin süresi 1 saat 27 dakika oldu.
Yarın (29 Temmuz) 3. ve 4. yarışlarla Türkiye Yat Şampiyonası’na devam edilecek.
3. TÜRKİYE YAT ŞAMPİYONASI
28-29-30 Temmuz 2017 / Bodrum
1. Gün Sonunda Geçici Sonuçlar
GRUPLAR
IRC1
Kayıtlı tekne sayısı: 5
1. Arkas-Flying Box (Serhat Altay) 1-1
2. Global Actus-Cheese IV (Levent Peynirci) 2-2
3. Boreas (Hakan Taner / Levent Özonur) 3-4
IRC2
Kayıtlı tekne sayısı: 9
1. MNG Kargo Sailing Team (Levent Özgen) 1-1
2. Yedi Mavi-Shak Shuka (Hasan Utku Çetiner) 2-3
3. Matador (Cüneyt Büyükuçak) 5-2
IRC3
Kayıtlı tekne sayısı: 5
1. İskorpit UK Sails (Bülent Çelik / Targan Hazarhun) 2-1
2. Permolit-Electron (Akın Akçalı / Selim Kakış) 1-2
3. Heni (Eser İnce) 3-4
IRC4
Kayıtlı tekne sayısı: 3
1. M2 (Mustafa Tezcan) 2-1
2. Volitan (Atakan Akyazı) 1-2
3. Dokuz Eylül Üniversitesi (Cihan Kalkış) 04 DNS-04 DNS
GENEL OVERALL
Toplam tekne sayısı: 22
(İlk 5 tekne)
1. Arkas-Flying Box (Serhat Altay) 1-1 (2 puan)
2. Global Actus-Cheese IV (Levent Peynirci) 2-4 (6 puan)
3. MNG Kargo Sailing Team (Levent Özgen) 5-2 (7 puan)
4. Boreas (Hakan taber / Levent Özonur) 6-7 (13 puan)
5. Permolit-Electron (Akın Akçalı / Selim Kakış) 3-12 (15 puan)
Kaynak: TurkSail
Fotoğraflar: Seden Bankoğlu EDİBOĞLU