Turizm Düşünce Platformu IC Hotels Satış ve Pazarlama Direktörü Fuat Ersoy’un ev sahipliğinde IC Green Place Otelde toplandı.
Toplantıya Northern Travel Limited Overseas Reprasent Antalya Oktay Köylü, Destinasyon Services Türkiye Genel Müdürü Metin Girgin, Alde Tour Yönetim Kurulu Başkanı Laçin Mirza, Prado Tours Genel Müdürü Ufuk Şimşek, SWAP Online Booking Systems Türkiye Temsilcisi Nuran Eker, Porto Bello Hotel Genel Müdür Yardımcısı Deniz Babuş Atam, IC Hotels Satış ve Pazarlama Direktörü Fuat Ersoy, Idelia Travel Genel Müdürü Serdar Bayraktar, Turizmci Vildan Erdin, Software Sales & Marketing Direktörü Ali Haydar Soyaslan, Alva Donna Otelleri Satış ve Pazarlama Koordinatörü Atilla Cengiz ve Turizmgazetesi.com ve Resort Dergisi Antalya Temsilcisi Emin Demir katıldı.
Toplantıda Rusya Krizi ve Avrupa’daki son durumu ele alan turizmciler, 2016 yılında fiyatın öne çıkacağını ve otellerin fiyatının müşteri ile oluşacağını belirttiler. Rus uçağının düşürülmesi ile oluşan gerilimin özellikle turizmi çok etkilediğine işaret eden turizmciler, “Rusya ile yaşanan bu kriz kısa dönemde düzelecek gibi değil. Asıl kriz Rusya’nın ekonomik olarak darboğaza girmesinden kaynaklanıyor. Rusya dövizlerin yurt dışına çıkmasını istemiyor. Bu nedenle Ruslar bu yıl Türkiye’ye gelmeyecekler ama Türkiye’ye gelen Rus turistte başka ülkelere gitmeyecek’’ dediler.
Rusya ile bu krizin yıllar boyu sürmeyeceğinin altını çizen turizmciler, Rusya’da yaşayan halkın tatil için bu yıl olmazsa da gelecek yıldan itibaren iktidar üzerinde baskı oluşturacağını, bu baskılar sonucu yurt dışına çıkışların artacağını ama Türkiye’nin Rusya’dan aldığı turist rakamının eski dönem rakamlarına ulaşmasının ise çok zor olacağını ifade ettiler.
Türkiye’deki terör olayları ve sınırımızdaki savaşın Avrupalı turistin gelmesini de etkilediğine vurgu yapan turizmciler, şunları söyledi:
‘’Turizm barıştır. Barışın, huzurun olmadığı bir yere turist gitmek istemez. Bu nedenle Türkiye’deki olaylar Avrupalı turisti korkutuyor. Bu imajımızdan bir an önce kurtulmamız lazım. Fransa, Belçika, İtalya gibi ülkelerden rezervasyon akışı adeta durdu. İngiltere, İskandinav ülkeleri, Hollanda gibi ülkelerde de durum çok iyi değil. Avrupa’daki kayıp şu an çok kötü. Bugüne kadar yaşanmamış bir durum yaşanıyor. Sektör ne olduğunun hala farkında değil. Bu kriz Rusya’dan başlayan tsunami gibi yayılıyor. Artık doğru dürüst marketing yapılmalı. Arttık sektörün kuralları yeniden yazılacak. Bu işe tur operatörü ve otelciler açısından sürdürülebilir hale gelmeli. Turizm adına bütün etikler değişmeli. Şu anda Avrupalı tur operatörleri her yıl otellere yaptıkları ön ödemeleri ertelediler. Ürünü görmeye ihtiyaç duyuyorlar.
Akdeniz çanağında tatil için gidilebilecek 3-5 ülke var. İspanya doldu taşıyor. Yunanistan’da da durum iyi. En geç Mayıs ayında dolar. Mısır, Tunus ve Fas’a gitmeleri zor. Burada en büyük kazancı Güney Kıbrıs alıyor. Krizin kazananı Güney Kıbrıs oldu. Burası doldu. Kuzey Kıbrıs’a yolluyorlar. Mart ayında bütün yerler dolacak. Turistin gideceği Türkiye’den başka şansları kalmayacak. Ancak bu satışlar son dakikaya kalır. Burada da fiyat ön plana çıkar. İngiltere pazarı çok iyi bir Pazar. Ama buradan turist çekmek için İngiltere’den Antalya’ya uçaklar olmalı. Burada en büyük görev THY’ye düşüyor.’’
Kaynak: Turizm Gazetesi