Dalış Merkezleri ve Dalış Eğitmenleri Çalıştayı

Sevgili sualti turizmi profesyonelleri:

Söz konusu çalıştayın, gündemi önerildiği şekilde geniş tutulması ve kakafoniye imkan vermeden yapılması şartı ile çok yararı olacağını düşünüyorum. TSSF için çok önemli bir danışma fırsatı olacaktır. Sayın TSSF Başkanım İnkilap Obruk’un deyişiyle TSSF’ye sahip çıkmak ve kaybetmemek gerekiyor, TSSF’nin ise ikna olup ticari işletmelerin işlemesi ile uyumlu/ayrışık olması gerekiyor.

Tartışılacak bir şey yok diyen arkadaşlar kendi ürettikleri çözümlerinin bir önceki yazımdaki kategorilere girip girmediğini düşünmelidir bence… Bu çalıştay onlara bu fırsatı verir…

Örneğin TEKNİK DALIŞ: dernek kurarak teknik dalış ile ilgili kısıtlamaları aştığını düşünen sevgili Aziz yanılıyor, çünkü dernek ticari bir kuruluş değildir, kdv ödemez, birkaç kere (bağış karşılığı olsa) bröve verdikten sonra (web sitesindeki bröve listesinden) şirket te kurmak zorundadır, o zaman da rekreasyonel dalış ile ilgili ticari etkinlik yaptığından dalış merkezi olmak gerekir ki TSSF yönetmeliğine tabiidir yani rekreasyonel/profesyonel teknik dalış yapamaz, daire kapanmıştır. Yok bizim yaptığımız rekreasyonel dalış değil ticari teknik dalış derse yine şirket kurup deniz ticaret odası ve liman başkanlıklarına bağlıdır ve dalış merkezi olmadığından problemlerini TSSF/dalış merkezleri ile çözmeye çalışmasına gerek yoktur. Yok biz dernek olarak amatörce bu işi yapıyoruz derse gayet güzel olur, tıpkı yıllardır SAD-MADAG Sualtı Araştırmaları Derneği – Mağara Araştırmaları Grubu ve başkaları gibi eğittiği üyeleri ile araştırmalar ve keşifler yapar ; ama yıllardır dalış spor kulübü tabelası altında vergi vermeden ve dalış merkezi olmamın dayanılmaz hafifliğinden pardon ağırlığından sıyrılarak ticaret pardon haksız rekabet yapamaya çalışanlar gibi olmaz. O zaman da dernek başkanı olunur CEO olunmaz.

Burada yapılması gereken TSSF’nin rekreasyonel teknik dalışı yasaklamaktan vazgeçmeye ikna olması ve önünü açmasıdır… Çünkü rekreasyonel teknik dalış tüm dünyada vardır, aletli dalışın da olmadığı gibi bir spor değil ticari bir rekreasyonel üründür. Yapabilecek kapasitesi ve birikimi olanların bunu yapabilmesi ve bu ürünü sunması ticari olarak dünya ile ve aramızdaki rekabet açısından yaşamsaldır. Bu yüzden açıkça yapılmalıdır ve bilin ki yapılıyor… ama artık engellenmesin önü açılsın ki talep edenlere karşı komik olmaktan kurtulalım, yaptıranlar saklamak durumunda kalmasınlar, yapmak için de Mısır’a gitmeyelim.

Örneğin REKABET KURULU soruşturması : burada yapılası gereken TSSF’nin dalış merkezi kurmak, ticari olarak aktif ve kanuni eğitmen, dalış lideri (rehber demiyorum), hatta aktif amatör dalıcı olabilmek için CMAS brövesi istemekten vazgeçmesi, her sisteme eşit mesafede durmaya ikna edilmesidir… Bu konuda fikir ayrılıkları o kadar muazzamdır ki mecburi sonunda mahkemeye gidilmiştir… TSSF bu durumdan kurtulmak için ticari topluluğa danışmak ve empati içinde olmak durumundadır.

Örneğin JUNIOR DALISTA DUNYA ve TURKIYE… komik durumdayız.

Örneğin REHBER MEKANIZMASInın işleyişi… hala ciddi aksaklıklar var.

Örneğin Turizm Bakanlığı yönetmeliklerinin Dalış Merkezlerinin kolunu bacağını nasıl doğradığını biliyor muydunuz… (Antalya’da tenezzüh/gezi teknelerinden ve yepyeni turistik sualtı sporları işletme belgemizde şirket kaydımız altında olmayan teknelerden artık dalış yapılamadığını, yani artık özel teknelere servislerimizin olamadığını, geçici ek tekne kullanamadığımızı ; mavi tur ile dalış yaptırmak isteyen dalış merkezlerinin dalış turu güzergahı üzerindeki tüm kaymakamlıklardan dosya ve yüklü ücret karşılığı “sualtı sporları denklik belgesi” alması gerektiğini…) Bilemeyebilirsiniz çünkü her yerde uygulamalar farklı ama merak etmeyin yavaş yavaş geliyor…..

Bizi yönetmeye soyunanlar bu konuların üzerine gitmek zorunda. Şahsen TSSF’nin hala ticari dalış merkezleri ile ilişkili olması gerekiyorsa ciddi bir özeleştiri yapması ve tüm bu isteklere cevap vermesi zorunda olduğunu düşünüyorum… Sayın Başkanımın ve ekibinin bunun farkında olduklarından eminim, işleri de kolay değil. Bizlere bu geniş gündemli çalıştay fırsatını yaratacaklarını umuyorum, şimdiden teşekkür ediyorum.


Murat Draman
dragoman@eko-natura.com

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !